Summit G7 v Bruseli označil prezidentské voľby v Sýrii za podvod

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 08:20 • 2 min
Summit G7 v Bruseli označil prezidentské voľby v Sýrii za podvod

BRUSEL - Lídri skupiny G7, ktorí sa stretli na dvojdňovom summite v Bruseli dnes oznámili, že neuznávajú výsledky prezidentských volieb v Sýrii, ktoré označili za podvod.

slovakia

left justify in out

V návrhu komuniké, o ktorom informovala agentúra Reuters, predstavitelia skupiny G7 vyzvali sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil zo svojej funkcie.
      

Sýrske prezidentské voľby vyhral Bašár Asad so ziskom 88,7 percenta hlasov, informovala dnes tlačová agentúra Reuters, s odvolaním sa na predsedu sýrskeho parlamentu Džiháda Laháma.
  

Asad si týmto výsledkom zabezpečil už tretie prezidentské obdobie, aj napriek zúriacej občianskej vojne v krajine, ktorá sa rozpútala po pôvodných protestoch proti jeho vláde.
  

"Odsudzujeme falošné prezidentské voľby z 3. júna. V Sýrii nie je žiadna budúcnosť pre Asada," uvádza sa v návrhu dokumentu lídrov G7, ktorý - ako upozornila agentúra Reuters -, bude oficiálne predstavený v neskorých nočných hodinách, po ukončení prvého dňa summitu G7.
      

V návrhu komuniké sa uvádza, že predstavitelia ekonomicky najvyspelejších krajín dôrazne odsudzujú porušovanie medzinárodného humanitárneho práva a pošliapavanie ľudských práv, ako aj bezohľadné delostrelecké ostreľovanie a vzdušné bombardovanie zo strany sýrskeho režimu.
      

"Existujú dôkazy, že aj extrémistické skupiny sa dopustili vážnych porušení ľudských práv. Všetky osoby zodpovedné za takéto zločiny musia byť vzaté na zodpovednosť," uvádza sa v dokumente skupiny G7.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies