Summit eurozóny prerušený pre konzultácie aj osobitné rokovania

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 22:49 • 2 min
Summit eurozóny prerušený pre konzultácie aj osobitné rokovania

BRUSEL - Lídri eurozóny prerušili načas dnešné večerné rokovanie o situácii Grécka. Prestávka je určená na osobitné stretnutia a konzultácie o aktuálnych návrhoch, ktoré majú premiéri a hlavy štátov na stole.

slovakia

left justify in out

"Euro summit má prestávku na konzultácie. Dokument Euroskupiny predstavuje doteraz najvýznamnejší krok vpred. Potrebujeme sa sústrediť na kľúčové body," odkázal maltský premiér Joseph Muscat.

 

Počas prestávky sa s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom osobitne stretávajú predseda Európskej rady Donald Tusk, nemecká premiérka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

 

Podľa podkladov, ktoré skôr cez deň pripravili ministri financií eurozóny, by mali Gréci do stredy (15.7.) v parlamente schváliť množstvo opatrení týkajúcich sa daní, dôchodkového systému, privatizácie, ale napríklad aj zabezpečenia nezávislosti štatistického úradu. Vytvorili by tak východisko na posúdenie tretieho balíka pomoci pre krajinu. Podľa odhadov Euroskupiny bude Grécko v najbližších troch rokoch potrebovať 82 až 86 miliárd eur.

 

Súčasťou návrhu ministrov financií, o ktorom však v konečnom dôsledku musia rozhodnúť lídri, je aj možnosť dočasného vystúpenia Grécka z eurozóny v prípade zlyhania rokovaní o novom programe pomoci.

 

"Pokiaľ nebude možné dosiahnuť dohodu, Grécku by sa mali navrhnúť rýchle rokovania o dočasnom odchode z eurozóny, aj s možnou reštrukturalizáciou dlhu," píše sa v materiáli Euroskupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies