Summit EÚ: Únia chce, aby Turecko povolilo hliadkovacie lode v jeho vodách

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 15:25 • 2 min
Summit EÚ: Únia chce, aby Turecko povolilo hliadkovacie lode v jeho vodách

BRUSEL - Dnešný summit EÚ-Turecko je jedným z najdôležitejších summitov. S odkazom na dôležitosť riešenia migračnej krízy to uviedla po príchode do Bruselu nemecká kancelárka Angela Merkelová. Francúzsky prezident Francois Hollande upozornil na potrebu väčšej ústretovosti Turecka pri hliadkovaní v Egejskom mori.

slovakia

left justify in out

Hollande pred novinármi v budove Európskej rady zdôraznil, že musia existovať jasné záväzky zo strany Turecka v boji proti prevádzačom. "Európa sa musí zaviazať k plneniu programu presídľovania, čo znamená, že sýrski utečenci sú vítaní v Európe," dodal Hollande na adresu návrhov niektorých členských krajín o potrebe dobrovoľného presídľovania utečencov z Turecka.

 

Podľa francúzskeho prezidenta je nevyhnutné, aby sa EÚ a turecká strana dohodli na spoločnom prístupe k hliadkovaniu lodí v Egejskom mori. "More, ktoré oddeľuje Turecko a Grécko, je v súčasnosti strážené intervenčnými silami NATO. Turecko by si malo plniť svoju povinnosť zastavovať utečencov ešte pred ich nastúpením na lode a pokusom o prechod cez more," zdôraznil Hollande.

 

Holandský premiér Mark Rutte ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ na otázky, či Turecko je ochotné prijať konkrétne záväzky voči Európe, uviedol, že dnešné rokovania sú určené práve na to, aby sa podarilo nájsť pokrok.

 

"Som pomerne optimistický, že sa nám dnes podarí dosiahnuť ďalšie dohody s Tureckom," uviedol Rutte. Priznal, že jedným z ťažiskových bodov diskusií bude to, že EÚ chce od Turecka záväzok, že prijme naspäť nesýrskych utečencov, ktorým sa už podarilo dostať sa do Európy.

 

Merkelová pred začatím summitu vyjadrila nádej, že to budú úspešné, hoci neľahké rokovania, a že sa podarí v tejto otázke urobiť "krok vpred". "Značná časť summitu bude venovaná Turecku. Agenda vzťahov EÚ-Turecko má kľúčovú úlohu v otázke migrácie. Chrániť naše vonkajšie hranice a obmedziť nelegálnu migráciu je uskutočniteľné len v spolupráci s Tureckom," upozornila kancelárka.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka v tejto súvislosti uviedol, že lídri EÚ na rokovaniach s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom musia potvrdiť obojstranný záujem plnenia Akčného plánu pre Turecko, na ktorom sa Brusel a Ankara dohodli vlani v novembri.

 

"Veľmi dôležitá bude reakcia tureckého premiéra na spustenie operácie NATO v Egejskom mori, kde Turecko avizovalo, že má problém povoliť vstup do svojich teritoriálnych vôd. Takáto operácia by potom nemala zmysel," zhodnotil Sobotka situáciu. Zároveň vyjadril nádej, že dnešné rokovania vyšlú pozitívny signál, že sa podarilo vyriešiť všetky technické problémy a operácia na zastavovanie utečencov v Egejskom mori bude prebiehať bez problémov, pretože to je jeden z dôležitých momentov, ktorý môže zabrániť nelegálnej migrácii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona