Summit EÚ-Turecko o migrácii sa uskutoční 7. marca

NETKY.SK • 24 Február 2016, 17:01 • 2 min
Summit EÚ-Turecko o migrácii sa uskutoční 7. marca

BRUSEL - Ďalší mimoriadny summit EÚ-Turecko o migračnej kríze sa uskutoční 7. marca v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Oznámili to dnes najvyšší predstavitelia Európskej únie v čase, keď sa EÚ usiluje o zastavenie prílevu migrantov na ceste z Turecka do Európy.

 

"Vysoké počty (prichádzajúcich), ktorých sme stále svedkami, sa musia znížiť, a to rýchlo," uviedol dnes v Európskom parlamente predseda Európskej rady Donald Tusk. "To je tiež dôvod, prečo sme sa rozhodli 7. marca usporiadať mimoriadne stretnutie s Tureckom."

 

Na summite sa zúčastnia hlavní predstavitelia všetkých krajín európskej dvadsaťosmičky, ktorí budú tiež viesť samostatné rokovania o tom, ako zachovať Európou takú cenenú schengenskú zónu voľného pohybu, dodal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

Na predchádzajúcom mimoriadnom summite dosiahli EÚ a Turecko vlani 29. novembra dohodu, v ktorej únia prisľúbila Ankare rôzne ústupky výmenou za podmienenú pomoc vo výške troch miliárd eur, určených na zlepšenie podmienok v utečeneckých táboroch na území krajiny a prijatie opatrení na zníženie počtu migrantov prichádzajúcich do EÚ, ako aj voči pašerákom organizujúcim prepravu migrantov do Európy. Turecko však nie je v tejto veci dosiaľ príliš aktívne, upozorňuje agentúra DPA.

 

Len od začiatku tohto roka vstúpilo na územie EÚ vyše 110.000 osôb utekajúcich pred chudobou či vojnovými konfliktami v africkom alebo blízkovýchodnom regióne, pričom vlani ich bolo viac než 1,1 milióna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona