O prijatí dohody CETA by malo rozhodnúť do piatka

NETKY.SK • 18 Október 2016, 17:15 • 2 min
O prijatí dohody CETA by malo rozhodnúť do piatka

LUXEMBURG - V piatok (21.10.) sa na summite európskych lídrov v Bruseli definitívne rozhodne, či Únia podpíše obchodnú dohodu s Kanadou (CETA). Bude to možné, ak sa podarí splniť dve podmienky: Valónsko zmení názor a nebude ďalej vetovať dohodu, a Bulharsku a Rumunsku Kanada zruší vízovú povinnosť.

slovakia

left justify in out

K týmto záverom dnes dospeli únijní ministri zodpovední za obchod počas zasadnutia v Luxemburgu. Predsedal im slovenský minister hospodárstva Peter Žiga. Ten uviedol, že pokiaľ nevieme nájsť spoločnú reč medzi členskými štátmi a Belgickom, ktoré možno zablokuje dohodu CETA s Kanadou, potom je otázka, čo ďalej s európskou obchodnou politikou. Patovú situáciu, ktorú vyvolalo rozhodnutie belgického valónskeho regionálneho parlamentu odmietnuť podpis dohody CETA, ešte viac skomplikovali podmienky, ktoré si stanovili Rumunsko a Bulharsko. Hoci s obsahom dohody súhlasia, podpis podmienili zrušením vízovej povinnosti do Kanady.

 

Federálnej vláde ani Európskej komisii sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť valónskeho regionálneho premiéra Paula Magnettea, ktorý si vyžiadal viac času na rozmyslenie. Výhrady členských štátov sa Európska komisia pokúsila rozptýliť interpretatívnou deklaráciou. Tá vysvetľuje kľúčové aj sporné body dohody a bude k nej priložená.

 

Práve tejto deklarácii a požiadavkám Belgicka, Rumunska a Bulharska sa dnes únijní ministri najviac venovali. Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmstromová uviedla, že na samotnom texte dohody sa zhodli všetky členské štáty s výnimkou Belgicka.

 

Minister Žiga aj eurokomisárka Malmstromová zopakovali, že dohodu CETA považujú za veľmi výhodnú pre európskych občanov a Kanada je podľa nich pre Európu blízkym a prirodzeným obchodným partnerom. Obaja však potvrdili, že ak Únia dohodu do piatka neodobrí, summit EÚ-Kanada naplánovaný na 27. októbra v Bruseli sa neuskutoční.

 

Belgický premiér Charles Michel dnes vyvrátil špekulácie a vyhlásil, že nie je právne ani ústavne prijateľné, aby Belgicko dohodu CETA podpísalo bez súhlasu Valónska, informoval denník La Derniere Heure.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies