Summit EÚ bude o voľbe nového europrezidenta, Balkáne a ekonomických témach

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 08:42 • 2 min
Summit EÚ bude o voľbe nového europrezidenta, Balkáne a ekonomických témach

BRUSEL – Voľba nového predsedu Európskej rady, západný Balkán a ekonomické otázky budú hlavnými témami dnešného summitu lídrov členských štátov Európskej únie. V piatok schôdzka lídrov pokračuje už bez britskej premiérky Theresy Mayovej prípravami na summit v Ríme, ktorý sa bude týkať budúcnosti Únie.

slovakia

left justify in out

Prvým dôležitým bodom summitu bude voľba nového europrezidenta. Favoritom je Donald Tusk, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie a terajšie funkčné obdobie na sa mu skončí v máji. Odmieta ho ale podporiť jeho rodné Poľsko, ktoré navrhlo vlastného kandidáta, europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

 

V stredu poľská premiérka Beata Szydlová svojich partnerov v členských štátoch EÚ listom vyzvala, aby Tuskovu kandidatúru nepodporili. Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55 percent členských štátov, v ktorých žije aspoň 65 percent obyvateľov Únie. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne. Mandát predsedu Európskej rady trvá dva a pol roka.

 

Po dlhšom čase sa na program summitu vracia západný Balkán. Debata bude venovaná aktuálnej situácii v tejto oblasti a prezidenti a premiéri členských štátov EÚ zrejme vyjadria podporu európskej budúcnosti západného Balkánu. Podľa diplomatických zdrojov budú hovoriť aj o vplyve "tretích štátov" na Balkáne.

 

Na jarnom summite Európskej rady dostávajú tradične priestor ekonomické témy. Ekonomický rast, nezamestnanosť a obchodné dohody EÚ s tretími štátmi budú hlavnými bodmi. Vyšehradská štvorka (V4) presadila, že v záveroch summitu bude aj požiadavka na Európsku komisiu, aby sa venovala otázke rozdielnej kvality potravín v jednotlivých členských štátoch. V4 o tom rokovala minulý týždeň na osobitnom stretnutí vo Varšave.

 

Očakáva sa, že lídri schvália úrad európskeho prokurátora (EPPO). Keďže sa už roky o zriadení úradu, ktorý museli odobriť všetky štáty na úrovni ministrov, nepodarilo dosiahnuť dohodu, rozhodnú namiesto nich hlavy štátov a vlád. Ak vznik EPPO lídri podporia, mohol by začať fungovať na princípe takzvanej "posilnenej spolupráce".

 

Tento inštitút dovoľuje prijať legislatívu menším počtom členských štátov, ak nedokázali uzavrieť konsenzus. Na základe posilnenej spolupráce by mal EPPO právomoc stíhať cezhraničné daňové podvody len v signatárskych štátoch. Podľa diplomatických zdrojov nie je isté, či vznik úradu Slovensko podporí.

 

Hlavy štátov a vlád budú dnes diskutovať aj pokroku v oblasti migrácie od neformálneho summitu na Malte a obrannej a bezpečnostnej politike EÚ.

 

Slovensko bude na summite zastupovať predseda vlády Robert Fico. Pred začiatkom oficiálneho programu sa stretne s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim a zúčastní sa na pravidelnom koordinačnom stretnutí premiérov krajín V4.

 

V piatok bude český premiér Bohuslav Sobotka na zjazde svojich sociálnych demokratov v Brne obhajovať funkciu predsedu strany, preto ho na druhom dni summitu zastúpi slovenský premiér. Piatok sa bude niesť v znamení príprav summitu v Ríme, na ktorom si Únia pripomenie 25. marca 60. výročie podpisu Rímskych zmlúv a bude reč o jej ďalšom vývoji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies