Summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una sa bude konať v Hanoji

NETKY.SK • 9 Február 2019, 10:09 • 2 min
Summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una sa bude konať v Hanoji

WASHINGTON - Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa uskutoční vo vietnamskom Hanoji.

slovakia

left justify in out

V piatok to na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter oznámil Trump s tým, že sa teší na stretnutie s Kimom a na to, že "pokročí" vo veci mieru. Šéf Bieleho domu sa zároveň vyjadril, že sa Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) pod Kimovým vedením raz stane "veľkou ekonomickou mocnosťou". "Niektorých možno prekvapí, ale mňa nie, pretože som ho spoznal a plne pochopil, aký je schopný," uviedol Trump na margo severokórejského lídra v tweete.

Americký prezident už skôr oznámil, že sa stretnutie s Kimom bude konať 27. a 28. februára vo Vietname. Lídri sa po prvý raz stretli vlani v júni v Singapure, kde sa vodca KĽDR zaviazal ku "kompletnej denuklearizácii" Kórejského polostrova. Jasný harmonogram alebo plán denuklearizácie ale zatiaľ neposkytol.

V rámci príprav druhého summitu navštívil tento týždeň Pchjongjang americký osobitný vyslanec pre Severnú Kóreu Stephen Biegun. V rámci trojdňovej návštevy, z ktorej sa vrátil v piatok, sa stretol s tamojším kolegom Kim Hjok-čcholom. Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničia diskutovali o "napredovaní so záväzkami zo singapurského summitu Trumpa s Kimom o úplnej denuklearizácii, zmene americko-severokórejských vzťahov a budovaní trvalého mieru na Kórejskom polostrove". Americký diplomat sa so svojím severokórejským kolegom pred spomínaným summitom stretne ešte raz, uviedlo ministerstvo.

Biegun ktorý z KĽDR pricestoval do Južnej Kórey sa v sobotu stretol s tamojším ministrom zahraničia a špeciálnym vyslancom, aby ich informoval o stretnutí u ich severných susedov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies