Summit chce naštartovať diskusiu o budúcnosti EÚ

NETKY.SK • 14 September 2016, 10:05 • 2 min
Summit chce naštartovať diskusiu o budúcnosti EÚ

BRATISLAVA – Ambíciou neformálnej schôdzky 27 prezidentov a premiérov členských štátov EÚ bez Veľkej Británie, Bratislavského summitu, je dať lídrom priestor na otvorenú diskusiu o budúcnosti Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Hlavy vlád a štátov by v piatok 16. septembra mali hovoriť o tom, kde sa Európska únia nachádza, čo sa udialo pred a po referende vo Veľkej Británii a kam sa ďalej uberať. Európske špičky sa budú v debatách sústrediť na tému bezpečnosti vrátane ekonomickej a sociálnej bezpečnosti, hovoriť ale budú aj o návrhoch na posilnenie Junckerovho investičného plánu, digitalizácii a nezamestnanosti mladých.

 

Prvý panel lídri absolvujú doobeda na Bratislavskom hrade. Čaká ich tam otvorená politická diskusia o tom, kde sa nachádza európske spoločenstvo. Na neformálnom obede na lodi cestou do múzea moderného umenia Danubiana sa budú venovať dopadom brexitu. Poobede na Hrade budú hlavnou témou kroky, na ktoré sa chce EÚ najbližších šesť mesiacov sústrediť. Práve pol roka by mal totiž trvať tzv. Bratislavský proces.

 

Malta, ktorá preberie od budúceho roka predsedníctvo v Rade EÚ, by mala takisto hostiť neformálny summit dvadsaťsedmičky. Proces by mal vyvrcholiť v marci počas osláv 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv. Pojmom Rímske zmluvy sa označujú dve zmluvy, ktoré predstavitelia západného Nemecka, Francúzska, Talianska, Belgicka, Luxemburska a Holandska podpísali 25. marca 1957 v Ríme. Ide o zmluvu o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a zmluvu o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euroatom). Tieto zmluvy vstúpili do platnosti 1. januára 1958 a stali sa jedným zo základov neskoršej európskej integrácie.

 

Prezidenti a premiéri si uvedomujú, že občania Európskej únie stratili dôveru v projekt a vedia, že je kľúčové získať ju späť. Preto by hlavné témy summitu mali reflektovať na obavy Európanov. Lídri si však tiež uvedomujú, že v Bratislave nenájdu odpovede na všetky otázky, chcú ale naštartovať diskusiu, ktorej výsledkom by malo byť, že EÚ bude fungovať efektívnejšie. Cieľom prezidentov a premiérom nie je vytvoriť novú víziu Únie, ktorá je už daná Lisabonskou zmluvou, ale skôr reštartovať európsky blok. Tomu zodpovedal aj fakt, že predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý bude viesť aj Bratislavský summit, hovoril s takmer všetkými lídrami EÚ.

 

Podľa Tuska neformálne stretnutie musí predstavovať „bod obratu“. Myslí si, že lídri musia byť schopní dokázať občanom, že sú ochotní a schopní uchrániť ich pred opakovaním chaosu z roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona