Summit bude aj o komisii, Juncker chce poznať dve kľúčové mená

NETKY.SK • 30 August 2014, 09:17 • 2 min
Summit bude aj o komisii, Juncker chce poznať dve kľúčové mená

BRUSEL - Lídri EÚ budú na sobotňajšom mimoriadnom summite v Bruseli debatovať najmä o novom zložení Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Napriek pôvodným očakávaniam by nemali byť schválení jednotliví členovia výkonného orgánu, ktorý v súčasnej podobe končí k 31. októbru. Vlády už síce svoje návrhy oznámili novozvolenému šéfovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi, no ten údajne trvá na dohode o obsadení kľúčových postov - stáleho predsedu Európskej rady a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a obrannú politiku. Juncker chce poznať mená nástupcov belgického expremiéra Hermana Van Rompuya a britskej diplomatky Catherine Ashtonovej. Ak sa tak stane, Juncker príde so zložením komisie a rozdelením portfólií v nej budúci týždeň.

 

Na júlovom summite EÚ sa lídri na obsadení kľúčových postov nedohodli a tak vznikol nápad zvolať summit vo výnimočne netradičnom víkendovom termíne. Medzi menami kandidátov na Van Rompuyovho nástupcu sa spomína najmä poľský premiér Donald Tusk. Za jasnú favoritku na post šéfa diplomacie EÚ sa považuje talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová. V sobotu príde do Bruselu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a bude sa hovoriť aj o možnosti uvalenia ďalších sankcií na Rusko vo svetle aktuálneho vývoja. Na summite sa zúčastní aj slovenský premiér Robert Fico, kam príde z Paríža zo zasadnutia Strany európskych socialistov (SES). 

 

Európska komisia pozostáva z 28 členov a každá krajina tak dostane jedno portfólio. Počíta sa doň aj predseda komisie a takzvaný šéf diplomacie. Zloženie novej komisie musí odobriť Európsky parlament. Svojho mandátu sa ujme 1. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies