Summit ASEAN vyzval Čínu, aby v Juhočínskom mori rešpektovala medzinárodné právo

NETKY.SK • 7 September 2016, 16:47 • 2 min
Summit ASEAN vyzval Čínu, aby v Juhočínskom mori rešpektovala medzinárodné právo

VIENTIANE - Predstavitelia desiatich členských štátov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) dnes na summite v laoskej metropole vyzvali čínskeho premiéra Li Kche-čchianga, aby sa riadil medzinárodným právom pri riešení sporov v Juhočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Zdržali sa však nátlaku na Peking, aby vyhovel rozsudku medzinárodného arbitrážneho súdu, ktorý zamietol nároky Pekingu na takmer celé toto more, informovala tlačová agentúra DPA.

 

"To, čo zdôrazňovali krajiny ako Singapur a Filipíny, bola dôležitosť vlády zákona a rešpektovanie medzinárodných orgánov, ktoré ju presadzujú," uviedol šéf tlačového odboru filipínskej prezidentskej kancelárie Martin Andanar.

 

Li podľa Andanara "so stoickým pokojom počúval", keď filipínsky prezident Rodrigo Duterte prezentoval svoje názory na spory v Juhočínskom mori. To je významnou lodnou trasou s bohatými nerastnými zdrojmi. "Na jeho tvári nebolo vidno žiadnu reakciu," dodal.

 

Čínsky premiér účastníkom summitu ASEAN povedal, že záležitosť Juhočínskeho mora by nemala predstavovať to hlavné vo vzťahu medzi združením a Pekingom, ktorý sa podľa neho pohybuje "pozitívnym smerom".

 

Summit ASEAN sa koná v Laose v čase, keď panujú obavy, že sa Čína pripravuje na ďalšie stavebné práce v Juhočínskom mori. V spornej oblasti plytčiny Scarborough totiž spozorovali desať lodí, z ktorých štyri vyzerali ako nákladné člny, dodala DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona