Summers sa vzdal možnosti byť šéfom Fed-u

NETKY.SK • 16 September 2013, 11:05 • 2 min
Summers sa vzdal možnosti byť šéfom Fed-u

WASHINGTON - Bývalý popredný poradca amerického prezidenta Baracka Obamu Lawrence Summers, ktorý bol za prezidenta Billa Clintona ministrom financií, sa vzdal možnosti byť nominovaný za nástupcu Bena Bernankeho na poste šéfa Federálneho rezervného systému (Fed).

slovakia

left justify in out

Dôvodom bol tlak zo strany liberálov. "Dnes som hovoril s Larrym Summersom a akceptoval som jeho rozhodnutie, aby sa o ňom neuvažovalo ako o šéfovi Federálneho rezervného systému," uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré zverejnil v nedeľu. 

O Summersovi, ktorý sa všeobecne považuje za výborného ekonóma schopného robiť rázne rozhodnutia, sa uvažovalo ako o poprednom kandidátovi na post šéfa centrálnej banky USA. Poškodzovali ho však sporné otázky vrátane toho, že v 90. rokoch podporoval dereguláciu. "Neochotne som dospel k záveru, že možný proces môjho potvrdenia by bol svárlivý, čo by neslúžilo záujmom Fedu-u a vlády a nakoniec ani záujmom prebiehajúceho ekonomického zotavovania krajiny," uviedol Summers v liste Obamovi. 

Očakávalo sa, že štyria demokratickí senátori v bankovom výbore Senátu by hlasovali proti nominácii Summersa. Dvadsať demokratických členov Senátu podpísalo list vyzývajúci na nomináciu zástupkyne šéfa Fed-u Janet Yellenovej. Aj Summers aj Yellenová sa považujú ako vysoko kvalifikovaní kandidáti na post šéfa centrálnej banky. Finančné trhy sú však presvedčené, že v prípade Yellenovej je trochu väčšia pravdepodobnosť udržiavania voľnej menovej politiky. Funkčné obdobie Bernankeho sa končí v januári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies