Suma stravného na tento rok stúpa o viac ako 5 %

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:18 • 2 min
Suma stravného na tento rok stúpa o viac ako 5 %

Suma stravného na tento rok stúpa o viac ako 5 %

slovakia

left justify in out

Suma stravného, ktorú je povinný zamestnávateľ zaplatiť svojmu pracovníkovi počas služobnej cesty v rámci Slovenska, sa zvyšuje o viac ako 5 %. Vyplýva to z opatrenia rezortu práce. "Nové sumy stravného sú platné od 1. januára tohto roka," vysvetľuje pre TASR hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová.
      Pokiaľ je zamestnanec na služobnej ceste od 5 do 12 hodín, má nárok na 3,80 eura, po starom by dostal 3,60 eura.
      V prípade, ak cesta trvá od 12 do 18 hodín, pracovník dostane 5,70 eura, v minulom roku by to bolo 5,40 eura. Ak je služobná cesta dlhšia a trvá viac ako 18 hodín, zamestnanec má nárok na 8,80 eura. Po starom by dostal 8,30 eura.
      Zmenou sumy stravného sa upravuje aj minimálna hodnota stravovacieho kupónu, ktorá predstavuje 75 % zo základnej sadzby, jeho hodnota tak stúpa z 2,70 eura na 2,85 eura. "Hlavným cieľom povinného stravného je zabezpečiť pravidelné stravovanie pracujúcich ľudí, čím sa obmedzuje negatívny dopad na ich zdravie spôsobený nepravidelným stravovaním," konštatuje v stanovisku pre médiá Asociácia emitentov stravovacích poukážok.
      Na Slovensku má v súčasnosti zabezpečené stravovanie prostredníctvom stravných lístkov približne 750.000 ekonomicky aktívnych obyvateľov. "Stravné lístky využívajú najmä firmy, pre ktoré je ekonomicky náročné zabezpečiť stravovanie vo vlastných podnikových kantínach," dodáva asociácia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona