Sulíkovci pripravia novelu rokovacieho poriadku parlamentu

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 14:48 • 2 min
Sulíkovci pripravia novelu rokovacieho poriadku parlamentu

BRATISLAVA – Sloboda a solidarita (SaS) pripraví novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR, ktorej cieľom je umožniť europoslancom vystupovať v pléne parlamentu. V diskusnej relácii na portáli Teraz.sk to povedal poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

Reagoval tým na odmietavé stanovisko predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) k žiadosti 11 europoslancov o zabezpečenie možnosti vystupovať v pléne Národnej rady. List, ktorý poslali Paškovi, podpísali všetci slovenskí členovia EP okrem Borisa Zalu a Moniky Smolkovej (obaja Smer-SD).

 

„Teraz to nevyšlo. O pár mesiacov predložíme legislatívnu iniciatívu, aby sme zmenili rokovací poriadok. Budem hľadať podporu u všetkých strán, ktoré sú zastúpené v Európskom parlamente. Pani Flašíková Beňová svoj názor veľmi jasne vyjadrila, neviem, či to podporí aj Smer-SD. Ale ostatné strany sa podľa mňa pridajú,“ odhadol Sulík. 

 

Upozornil, že slovenská verejnosť má o práci europoslancov pomerne málo informácií a veľký záujem o európske témy neprejavujú ani médiá. „Slovensko má rekordne nízku účasť práve v eurovoľbách. Keby mali poslanci príležitosť viac informovať verejnosť, alebo aj poslancov NR SR, vyjadriť svoj názor, pomohlo by to zvýšiť účasť,“ odhadol predseda SaS. 

 

Osobne by preferoval také technické riešenie, ktoré by každému europoslancovi garantovalo možnosť využiť v priebehu volebného obdobia jednu hodinu rečníckeho času aj v pléne Národnej rady. „Na koľkokrát a pri akých príležitostiach si ho minie, to by už bolo na ňom,“ povedal.

 

S názorom, podľa ktorého je postačujúce, že europoslanci majú možnosť vystúpiť na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti, Sulík nesúhlasí. „Eurovýbor zasadá vždy cez týždeň, v utorok, stredu a štvrtok. Vtedy sú europoslanci v Bruseli alebo v Štrasburgu. A po druhé, o eurovýbor je rádovo menší záujem aj zo strany médií a verejnosti, ako o plénum,“ povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona