Sulíka nepríjemne prekvapilo podpísanie zákona o odpadoch

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 16:19 • 2 min
Sulíka nepríjemne prekvapilo podpísanie zákona o odpadoch

BRATISLAVA 8. apríla (SITA) - Predsedu SaS Richarda Sulíka nepríjemne prekvapilo, že prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o odpadoch.

slovakia

left justify in out

Sulík hovorí, že tento zákon je zlý a dodáva, že v rovnakom duchu sa o ňom vyjadrili aj predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska. "Počas mojej návštevy prezidentskej kancelárie som nadobudol dojem, že zákon podpísaný nebude," hovorí Sulík, ktorý naďalej tvrdí, že nový zákon o odpadoch umožňuje vznik monopolnej situácie pre jeden vybraný subjekt. "Ide o čisto lobistický zákon, ktorý deformuje podnikateľské prostredie v tejto oblasti,“ dodáva europoslanec Sulík a podotýka, že výhrady voči zákonu o odpadoch z dielne ministra životného prostredia Petra Žigu mala aj Európska komisia, ktorá sa so svojimi pripomienkami na neho obrátila listom. 

 

Rozhodnutie prezidenta naopak víta ministerstvo životného prostredia s tým, že rezort bude dohliadať na dodržiavanie zákona v súlade so slovenskou a európskou legislatívou. "Rezort je presvedčený, že nový zákon o odpadoch zaradí Slovensko aj v tejto oblasti medzi moderné a čistejšie európske krajiny, čo bude na prospech občanov ako aj ochrany životného prostredia," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano s tým, že nový zákon povedie k zvýšeniu miery triedenia a recyklovania a do odpadového hospodárstva vnesie transparentnosť a poriadok. 

 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska podpísal nový zákon o odpadoch, ktorý zavádza viacero zmien do oblasti odpadového hospodárstva. Ministerstvo životného prostredia chce zákonom priblížiť Slovensko k smerniciam a štandardom Európskej únie. Zákon začiatkom decembra v rámci vnútrokomunitárneho pripomienkového konania odobrila aj Európska komisia. Rozhodovanie o tom, či prezident tento zákon podpíše alebo ho vráti Národnej rade SR s pripomienkami však podľa Kisku nebolo jednoduché. V zákone o odpadoch prezident zistil viacero nejasných ustanovení, ktoré však podľa neho nezakladajú dôvod na vrátenie zákona ako celku. 

 

Zákon zavádza rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu končí na skládkach. 

 

Zákon ruší Recyklačný fond. Funkcie fondu prejdú na výrobcov a na štát. Takisto sa sprísni systém výkupu kovov od fyzických osôb. Vyplácanie osôb, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len formou prevodu na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Ministerstvo si od týchto opatrení sľubuje pokles trestnej činnosti spojenej s výkupom kovov. 

 

Nový zákon má tiež účinnejšie bojovať proti čiernym skládkam. Tých je podľa ministerstva oficiálne na Slovensku okolo 2 500, neoficiálne však až 7 000. Boj proti čiernym skládkam ostane podľa návrhu zákona v kompetencii obcí, keďže sú podľa ministerstva na túto úlohu najpovolanejšie. Zároveň má zákon v boji proti čiernym skládkam posilniť kompetencie polície. Pokuta pre tých, ktorí nelegálne uložia odpad na čiernej skládke, sa má zvýšiť z doterajších 160 eur na 1 500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona