Sulík: Zverejnenie pracovnej verzie dohody TTIP by zmiernilo obavy ľudí

NETKY.SK • 5 September 2014, 14:11 • 2 min
Sulík: Zverejnenie pracovnej verzie dohody TTIP by zmiernilo obavy ľudí

BRATISLAVA - Rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a USA s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) v súčasnosti stále prebiehajú a nie je isté ani to, či sa ich podarí uzavrieť do konca roka 2016.

slovakia

left justify in out

Uviedol to generálny riaditeľ Sekcie zahraničného obchodu na Ministerstve hospodárstva (MH) SR Štefan Rozkopál počas verejnej diskusie na pôde Európskeho informačného centra v Bratislave o tom, či majú byť rokovania o dohode tajné alebo nie.
     

"Zatiaľ nebolo dohodnuté nič, všetko je otvorené, text sa tvorí a mení," informoval Rozkopál. "V rámci EÚ sú rôzne názorové prúdy, niektoré krajiny sú liberálnejšie, iné viac protekcionistické, v niektorých otázkach je interakcia. Bez spojenectiev to nejde," dodal. Samotný text dohody nevidel nik okrem Európskej komisie (EK), ktorá na to dostala mandát od členských štátov. Verejnosť a občianski aktivisti v Európe požadujú ich odtajnenie.
     

Práve odtajnenie mandátu a sprístupnenie pracovnej verzie dohody by podľa predsedu opozičnej strany SaS a europoslanca Richarda Sulíka zmiernilo obavy ľudí. "Robia sa okolo toho veľké tajnosti, a to je obrovská chyba. Môže to viesť k tomu, že buď sa bude TTIP naťahovať ďalších niekoľko rokov, alebo jedného dňa niektoré krajiny jednoducho povedia nie," domnieva sa.
     

TTIP má uľahčiť obchodovanie a investovanie na oboch stranách Atlantiku odstránením colných a iných prekážok obchodu a otvorením trhov. Od jesene minulého roka sa uskutočnilo šesť kôl rokovaní. Slovenský rezort hospodárstva pri formulovaní postojov k jednotlivým otázkam spolupracuje s orgánmi štátnej správy, výrobnými a podnikateľskými zväzmi a asociáciami. Za najproblematickejšiu oblasť považuje Rozkopál poľnohospodárstvo, ktorého zástupcovia žiadali agrobiznis z dohody vyňať. "Reálny vplyv slovenského poľnohospodárstva v európskom kontexte je pritom slabý," zhodnotil.
     

Z pohľadu Európy je dnes najviac diskutovaná problematika riešenia sporov medzi investormi a štátom (ISDS). "Všetci sme mali natoľko rozdielne názory, až sa komisia rozhodla, že dočasne pozastaví rokovania na túto tému. Rozhovory boli pozastavené a začala sa verejná konzultácia s obyvateľstvom EÚ," priblížil sekčný riaditeľ s tým, že k téme prišlo viac ako 150.000 pripomienok. Zároveň je presvedčený, že ak by sa v tejto otázke podarilo dosiahnuť konsenzus, bolo by to pre Slovensko lepšie, ako v súčasnosti platná bilaterálna investičná dohoda ešte z roku 1991, ktorú označil za extrémne nevýhodnú.
     

O vstupe TTIP do platnosti bude rozhodovať Európsky parlament a Rada EÚ a schvaľovať ju budú aj národné parlamenty jednotlivých členských štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies