Sulík: Žiadame eurokomisárku pre dopravu, aby riešila

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 14:28 • 2 min
Sulík: Žiadame eurokomisárku pre dopravu, aby riešila

BRATISLAVA - Poslanec Európskeho parlamentu za ECR Richard Sulík pripravil dva listy týkajúce sa kontroverzného zákona o minimálnej mzde v Nemecku. Listy podpísalo približne štyridsať ďalších europoslancov. Prvým, ktorý bol pripravený v spolupráci s jeho lotyšským straníckym kolegom, Robertom Zilem, žiadajú komisárku pre dopravu Violetu Bulc, aby zvážila posunutie konania o porušení práva EÚ (tzv. infringementu) týkajúceho sa nemeckého zákona o minimálnej mzde (MiLoG) do ďalšej fázy. Adresátom druhého sú nemecké finančné súdy, s tým, aby sa v súvislosti s týmto nemeckým predpisom obrátili na Súdny dvor EÚ. Informuje europoslanec Sulík.

slovakia

left justify in out

Zákon je v Nemecku účinný od januára 2015 a sú ním šikanovaní aj slovenskí prepravcovia. Pre odporcov tohto predpisu je problémom neprimerané administratívne zaťaženie zamestnávateľov profesionálnych vodičov z iných členských štátov, ktoré vytvára prekážku fungovania jedného z najväčších úspechov EÚ, voľného pohybu tovaru. V súvislosti s týmto predpisom začala Európska komisia voči Nemecku konanie o porušení európskeho práva, keďže sa predmetný zákon vzťahuje aj na zamestnancov v doprave z iných členských štátov prechádzajúcich Nemeckom,“ pripomína Sulík.

 

Dodáva, že komisia vedie viac ako rok konanie voči Nemecku len formou vzájomného dialógu a nepristúpila ku krokom priamo smerujúcim k súdnemu konaniu. „Ani nemecké finančné súdy, ktoré sú príslušné na vedenie konaní o porušení zákona o minimálnej mzde, ktorých je medzičasom niekoľko desiatok, nevyužili možnosť požiadať Súdny dvor EÚ o zodpovedanie predbežnej otázky,“ hovorí Sulík.

 

Vnímanie času pre vyriešenie danej záležitosti diplomatickou cestou je odlišné od času, ktorý vnímajú dotknutí dopravcovia. Europoslanci nepopierajú žiadnemu členskému štátu právo na prijatie minimálnej mzdy a nenavrhujú Komisii ani nemeckým finančným súdom konkrétne riešenie, len žiadajú o to, aby posunuli vec Súdnemu dvoru EÚ. „Je to jediná inštitúcia, ktorá poskytuje konečný záväzný výklad acquis communautaire,“ uzatvára Sulík.

 

Richard Sulík poslanec Európskeho parlamentu

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies