Sulík: Základné ľudské práva musia byť nadradené tomu, čo chce väčšina

NETKY.SK • 25 September 2014, 13:56 • 2 min
Sulík: Základné ľudské práva musia byť nadradené tomu, čo chce väčšina

BRATISLAVA - Základné ľudské práva musia byť nadradené tomu, čo chce väčšina, hovorí predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na výsledky prieskumu agentúry Focus, podľa ktorého viac ako polovica respondentov odpovedala kladne na referendové otázky Aliancie za rodinu o ochrane rodiny. “Žiadne referendum nemôže byť nástrojom na potláčanie práv menšín,” zdôraznil Sulík.

 

SaS tiež organizovala referendum, ktoré sa konalo v roku 2010. Účasť bola 22,84 percenta a referendum bolo neplatné. V referendových otázkach sa pýtali napríklad na voľby cez internet, zrušenie koncesionárskych poplatkov za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, ale aj napríklad na zníženie počtu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na 100. Podľa Sulíka všetkých šesť otázok smerovalo k tomu, aby mali ľudia buď viac slobody, alebo aby sa znížil rozsah štátu. “Na rozdiel od toho sú otázky navrhnuté Alianciou za rodinu len o tom, ako obmedziť práva tým párom, ktoré nežijú tak, ako si cirkev zmyslela. A to zďaleka nepostihuje len homosexuálne páry,” hovorí Sulík. Dodáva, že ľudské práva a slobody sú zakotvené aj v Ústave SR. “V podstate je celá hlava dva o zneplatnení demokratických princípov v prospech niečoho vyššieho, v prospech slobody jednotlivca. A tak je to správne,” doplnil. Predseda liberálov verí, že Ústavný súd SR zamietne dve až štyri referendové otázky Aliancie za rodinu. “Je neakceptovateľné, aby väčšina rozhodla o tom, že homosexuáli nesmú uzavrieť registrované partnerstvo a že nesmú mať žiadne z tých práv, ktoré dnes majú manželia,” uzavrel Sulík. 

 

V prieskume agentúry Focus, ktorý robila agentúra v septembri, odpovedala viac než polovica respondentov na všetky štyri referendové otázky o ochrane rodiny kladne. Na otázku, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo áno 89,3 percenta opýtaných. Záporne odpovedalo 10,7 percenta respondentov. S tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova, súhlasilo 79,4 percenta opýtaných, odmietlo to 20,6 percenta respondentov. Viac ako tri štvrtiny respondentov (76,4 percenta) tiež privítalo, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb, okrem manželstva, nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia si dieťaťa druhým manželom rodiča). Zvyšných 23,6 percenta účastníkov prieskumu odpovedalo záporne. Respondenti dostali aj štvrtú referendovú otázku, teda či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania. Kladne odpovedalo 68,2 percenta, záporne 31,8 percenta opýtaných. Agentúra Focus zisťovala aj záujem o účasť na referende. Vyššiu pravdepodobnosť účasti, teda 70 až 100-percentú pravdepodobnosť účasti, deklarovalo 45,5 percenta oslovených respondentov. Skôr váhavo, teda so 40 až 60-percentnou pravdepodobnosťou účasti, sa k svojej účasti postavilo 28,5 percenta respondentov. Zostávajúca štvrtina (26 percent) oslovených sa vyjadrila negatívne k účasti na takomto referende. 

 

Prieskum agentúra Focus uskutočnila od 3. do 10. septembra na vzorke 1 043 respondentov. Respondentov sa pýtali, ako by odpovedali na štyri referendové otázky o ochrane rodiny nezávisle na tom, či by sa na takomto referende zúčastnili alebo nezúčastnili. Na otázku teda odpovedali všetci respondenti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona