Sulík: Výsledok referenda v Maďarsku netreba podceňovať, malo len zlé načasovanie

NETKY.SK • 3 Október 2016, 15:03 • 2 min
Sulík: Výsledok referenda v Maďarsku netreba podceňovať, malo len zlé načasovanie

BRATISLAVA - Výsledok maďarského referenda o kvótach na prerozdelenie utečencov netreba podceňovať. Pre TASR to dnes uviedol líder SaS Richard Sulík s tým, že platných bolo síce len 40 percent hlasov, ale takmer všetky hovorili proti kvótam.

slovakia

left justify in out

"Aj spomedzi tých, ktorí k urnám neprišli alebo odovzdali neplatný lístok, má veľa ľudí iste zhodný názor," povedal šéf liberálov. Sulík najdôležitejší dôvod slabej účasti vidí v zlom načasovaní. "Ak by referendum prišlo v krátkom čase po návrhu na pokutu 250.000 eur za každého neodobratého migranta, prišla by viac ako polovica oprávnených voličov. Zároveň maďarský premiér Viktor Orbán sa o svojom pohľade nesnažil presvedčiť len na domácej pôde, ale aj na pôde EÚ, a tým roztrieštil svoje sily," myslí si predseda SaS.

 

Sulík je tiež presvedčený, že kvóty ako mechanizmus sú mŕtve, preto Maďari k referendu nemali dôvod chodiť. "Na Slovensku by boli kvóty s istotou odmietnuté, avšak je rovnako otázne ako v Maďarsku, či by k referendu prišiel dostatočný počet voličov. Veľa by záležalo od toho, akým spôsobom by sa referendum rozbehlo a aké by boli informačné toky. Myšlienka kvót a pokút na Slovensku v lete rozhodne nebola prijatá s potleskom," dodal.

 

Nedeľňajšie (2.10.) referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Účasť na referende podľa neúplných oficiálnych výsledkov dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies