Sulík vymenoval 40 dôvodov, prečo Fico nemá byť premiér

NETKY.SK • 13 Február 2014, 18:10 • 2 min
Sulík vymenoval 40 dôvodov, prečo Fico nemá byť premiér

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico by nemal šéfovať štátu a to minimálne zo 40 dôvodov.

slovakia

left justify in out

V rozprave k návrhu na odvolanie Fica pre emisnú kauzu z roku 2008 ich vymenoval predseda SaS Richard Sulík. Ľuďom do budúcna odporúča voliť Alibabu a 40 zbojníkov. "Tam je tých zlodejov menej," povedal.
      

Medzi dôvody na odvolanie Fica zaradil kauzu SPP, prehratý spor pre zákaz zisku zdravotných poisťovní a milióny, ktoré prehratý spor stál, kauzu Horné Plachtince, ale aj kroky ministrov obrany, školstva či pôdohospodárstva. "Minister školstva Čaplovič nedáva eurofondy školám, ale ministerským úradníkom - 280 miliónov eur na školstvo pôjde takmer všetko úradníkom, do škôl pôjde len 35 miliónov eur," uviedol. Pripomenul aj nákup kvetov za 9900 eur, prenájom luxusného Audi pre úradníkov rezortu školstva od Jirka Malchárka, a tiež nákup elektroniky za celkovo 19 miliónov eur.
      

Z ministerstva obrany vybral Sulík napríklad podľa neho zbytočne luxusné aerotaxíky. "To sú vyhodené peniaze, ale veď z cudzieho krv netečie," poznamenal šéf liberálov. Za problém považuje aj motorové člny bez motorov, ako aj výlet poslankýň Smeru-SD vládnym špeciálom do Petrohradu. "Poslankyňa Gabániová si ani nevedela spomenúť, s kým tam rokovali," pripomenul.
      

Rezort pôdohospodárstva dal podľa Sulíka 684.000 eur televízii TA3 za reklamné šoty o sladkovodných rybách. Pripomenul aj rodinkárstvo v agrorezorte. "Minister Jahnátek dáva funkcie asi tak polovici Komjatíc," povedal Sulík. Kritizoval aj drahé luxusné lavičky v Hnúšti či súťaž na radary, v ktorej sú také prísne kritériá, že ich môže splniť podľa Sulíka len jedna firma. Fico nemá byť premiér aj preto, že jeho poslanec Jozef Valocký klamal v prípade bielenia zdravotnej karty ťažko chorého Miška v nitrianskej nemocnici. "A dalo by sa pokračovať ďalej," podotkol.
      

To isté si myslí aj podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon, ktorý vidí dôvod na odvolanie Fica nielen v emisnej kauze, ale aj v pripravovanej ťažbe uránu na Jahodnej. Simon tvrdí, že Ficovi nejde o občana, len o hlasy vo voľbách, nezáleží mu na verejnom záujme, len na odmenách pre sponzorov. "Robert Fico nie je dobrý premiér, nezáleží mu na občanoch a mal by byť preto odvolaný," vyhlásil. Odmieta tvrdenie, že Smer-SD nemá nič s emisnou kauzou. "Vedel, že sa bude predávať sprostredkovane a tiež vedel o Interblue Group," povedal Simon, pričom sa odvolával na materiál z rokovania vlády.
      

Premiér mal podľa neho aj informácie od Slovenskej informačnej služby. Napriek tomu, že vedel o nevýhodnosti predaja, nezastavil ho. "Nekonal vo verejnom záujme, a tým je zodpovedný za poškodenie občanov SR," vyhlásil Simon. Fico podľa neho opakovane dokazuje, že mu nejde o verejný záujem, o životy a majetok ľudí, a to nielen emisnou kauzou, ale aj ťažbou uránu na Jahodnej. "Na úrovni vlády sa to posúva čoraz bližšie k ťažbe," uviedol Simon. Chcel by vedieť, čím si takýto trest Košičania vyslúžili. "Akú cenu budú mať byty v Košiciach, keď tam bude uránová baňa? Odkiaľ budú piť vodu?" pýta sa Simon.
      

Podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica sa Fico pokúša utiecť pred kauzami do Prezidentského paláca za prezidentskou imunitou. Má totiž podľa neho na hlave toľko masla, že nemá čas na bežných ľudí. Nazdáva sa, že Fico nemá odpovede na otázky, odkiaľ má na to, aby syna poslal do súkromnej školy, alebo na veľký byt za tisícky eur.
      

V súvislosti s emisnou kauzou uviedol, že nevedno, kde bolo zdanených takmer 50 miliónov eur, o ktoré štát pre predaj emisií prišiel. "Je tu vážne podozrenie, že došlo k spáchaniu trestných činov krátenia dane, v tej veci sa však nekoná," povedal Lipšic. Zdôraznil, že hoci Fico hovorí, že Smer-SD nemá s kauzou nič spoločné, opak je pravdou. "Smer je v kauze až po uši." Premiérov postoj k nevýhodnému predaju emisií vystihuje podľa neho Ficov výrok, že nemá čas sa týmito nezmyslami zaoberať. "Ak by Robertovi Ficovi záležalo na ľuďoch, trval by na vyšetrení kauzy, na potrestaní vinníkov," poznamenal Lipšic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona