Sulík: Výmena veľvyslancov svedčí o tom, že Fico sa bojí prehry vo voľbách

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 16:14 • 2 min
Sulík: Výmena veľvyslancov svedčí o tom, že Fico sa bojí prehry vo voľbách

BRATISLAVA - Výmena veľvyslancov tak, aby ich stihol vymenovať ešte súčasný prezident Ivan Gašparovič, nasvedčuje tomu, že premiér a prezidentský kandidát Robert Fico sa bojí prehry vo voľbách. Tvrdí to líder SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

Ďalším znakom, ktorý má naznačovať obavy premiéra z porážky, je podľa Sulíka navrhovaná zmena ústavy, podľa ktorej prezident už nemá vymenúvať troch členov Súdnej rady. "Toto sú neklamné znaky, že Robert Fico ráta vo voľbách aj s porážkou a Smer sa takto pripravuje na situáciu, keď prezident nebude formálnym ani neformálnym členom Smeru, ale politicky nezávislou osobou s charakterom a zmyslom pre spravodlivosť. Veľvyslancov nech vymenuje ešte Gašparovič a do súdnictva nech nový prezident nijako nezasahuje," povedal Sulík.

Vláda na svojom dnešnom rokovaní navrhla odvolať desiatich súčasných slovenských veľvyslancov v zahraničí. Zároveň schválila návrhy na rovnaký počet nových ambasádorov. Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák odmieta akúkoľvek úvahu o politizácii tohto procesu. Ako poznamenal po rokovaní, tento postup nijako nesúvisí s prezidentskými voľbami a možnosťou, že by tieto vládne návrhy nemuseli prejsť cez novú hlavu štátu, ktorou by sa teoreticky nemusel stať Robert Fico. Prezident má totiž v kompetencii odvolanie a poverovanie vedúcich diplomatických misií.

Lajčák pripomenul, že ich pôsobenie v zahraničí trvá obvykle štyri roky. "Rotujeme ich podľa toho, ako naplnili svoju misiu. Všetci noví veľvyslanci, ktorých mená som dnes predložil, sú kariérnymi diplomatmi a zamestnancami ministerstva zahraničných vecí," podotkol s tým, že si vie obhájiť každú personálnu nomináciu, ktorú kedy predložil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona