Sulík: Voľba generálneho prokurátora nebola slávnosťou demokracie

NETKY.SK • 14 August 2014, 18:59 • 2 min
Sulík: Voľba generálneho prokurátora nebola slávnosťou demokracie

BRATISLAVA - Voľba generálneho prokurátora nebola podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka slávnosťou demokracie.

slovakia

left justify in out

Ako sa píše vo vyhlásení strany, ktoré agentúre SITA poskytla jej hovorkyňa Katarína Svrčeková, SaS s pochopením prijala informáciu šéfa Národnej kriminálnej agentúry Daniela Gogu, že do konca augusta by malo byť trestné stíhanie vo veci údajnej sabotáže pri voľbe generálneho prokurátora zastavené.

 

"Táto téma traumatizovala spoločnosť a slúžila na spochybňovanie legitimity zvolenia Jozefa Čentéša. Netvrdím, že atmosféra, v akej sa voľby odohrávali, bola slávnosťou demokracie," poznamenal Sulík. Ako dodal, neboli to však oni, kto navrhol za generálneho prokurátora zdiskreditovaného kandidáta Dobroslava Trnku, ale poslanci SDKÚ-DS a Smeru-SD. "Uzavretie prípadu zastavením trestného stíhania vo veci len podporuje záver, že zvolenie Jozefa Čentéša bolo regulárne,“ uviedol predseda SaS. 

 

Portál Aktuálne.sk dnes informoval o tom, že po takmer troch rokoch vyšetrovania a desiatkach vypočutých poslancov v prípade sabotáže voľby generálneho prokurátora sa vyšetrovanie chýli ku koncu a nikto nebude obvinený. "Pokiaľ som informovaný riaditeľom Národnej protikorupčnej jednotky, kde je táto vec vyšetrovaná, by do konca augusta malo byť trestné stíhanie zastavené,“ potvrdil pre Aktuálne.sk šéf Národnej kriminálnej agentúry Daniel Goga. Ako píše portál, vládne strany sa pokúšali v máji 2011 zvoliť kandidáta na post generálneho prokurátora. Snažili sa eliminovať "zradcov“ zo svojich radov, a preto si dohodli systém, ktorý neskôr Robert Fico pomenoval ako Radičovej kód. O štyri mesiace začala okolnosti voľby na základe anonymu vyšetrovať generálna prokuratúra ako sabotáž a na internete sa objavili výpovede poslancov, kde priznávali, že hlasovacie lístky škrtali podľa vopred určených pravidiel, informuje portál. 

 

Májová voľba bola už tretia v poradí. Na post generálneho prokurátora pôvodne kandidovali Dobroslav Trnka a Jozef Čentéš. Druhý menovaný pred hlasovaním odstúpil a zostal len Trnka. Pre vtedajšiu vládnu koalíciu bol výsledok tejto voľby kľúčový. Premiérka Iveta Radičová totiž už po prvej neúspešnej voľbe celkom vážne pohrozila, že ak parlament zvolí Trnku, ona podá demisiu. V tejto voľbe napokon hlasovalo všetkých 150 poslancov, za Trnku bolo 70. Koalícia mala aj s nezávislými poslancami 79 hlasov. Proti Trnkovi bolo 17 poslancov, zdržalo sa 29 a 34 hlasov bolo neplatných. Práve tie mali byť podľa niektorých informácií zámerne znehodnotené. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies