Sulík: Udalosti okolo obvinenia Mikulca pripomínajú obdobie mečiarizmu

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 15:12 • 2 min
Sulík: Udalosti okolo obvinenia Mikulca pripomínajú obdobie mečiarizmu

BRATISLAVA - Udalosti okolo obvinenia bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca pripomínajú obdobie mečiarizmu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

"Posledné udalosti pripomínajú obdobie mečiarizmu. Roman Mikulec je korunným svedkom v kauze tunelovania VSS," upozornil Sulík. Dodal, že má obavu, aby sa štátna moc v tomto prípade nevymkla z demokratickej kontroly. "Budeme sa snažiť, aby sa touto kauzou zaoberali zahraničné inštitúcie," konštatoval Sulík, podľa ktorého orgány činné v trestnom konaní vyvíjajú vyššiu aktivitu pri vyšetrovaní Mikulca a jeho priateľky, bývalej dôstojníčky VSS Kataríny Svrčekovej, ako v samotnej kauze tunelovania.

"Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) svojim nekonaním kryje zločin," vyhlásil Sulík. Upozornil, že SaS má zatiaľ k dispozícii 25 podpisov poslancov pod návrhom na odvolanie ministra Glváča. Na to, aby mohli v parlamente iniciovať odvolávanie ministra, ich však potrebujú minimálne 30. "Možno sa v najbližších dňoch udalosti vyvinú tak, že budeme schopní návrh podať," poznamenal Sulík.

"Všetko nasvedčuje tomu, že v rokoch 2006 - 2010 naozaj došlo k tunelovaniu," doplnil Sulíka poslanec SaS, bývalý minister obrany Ľubomír Galko. Upozornil, že Mikulec strávil pomerne dlhý čas v cele a napokon na neho nebola uvalená väzba. "Ja som spomenul, že možno budú vypovedať aj ďalší svedkovia o tom, čo sa dialo v tajných službách. Toto je pre nich jasný odkaz, čo ich čaká, ak to urobia," vyhlásil Galko, ktorý považuje kroky polície za zastrašovanie svedkov v kauze tunelovania VSS.

Zároveň sa pozastavil nad rýchlosťou, s akou sa na miesto policajnej akcie, pri ktorej bol Mikulec zaistený, dostavili "niektoré médiá". Upozornil aj na vyjadrenia Svrčekovej, ktorá uviedla, že policajti vyniesli z auta aj predmety, o ktorých nemala vedomosť, že v ňom predtým boli.

"Dnes som telefonoval so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a chcel som zistiť, ako prokuratúra pokračuje v zaisťovaní dôkazov v kauze samotného tunelovania. Pán Kováčik mi povedal, že úkony prebiehajú už dlhšie, nevedel ich však špecifikovať. Dohodli sme sa na stretnutí v stredu (26. 6.)," dodal Galko. Upozornil, že informácie o tunelovaní opísané v denníkoch Sme a Nový Čas vykazujú prvky podobnosti. Pre políciu by malo byť podľa neho zistenie skutočností "otázkou niekoľkých hodín".

Podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Andrei Predajňovej polícia obvinila bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca. Obvinená je aj jeho priateľka a bývalá dôstojníčka tajnej služby Katarína Svrčeková.

"Vyšetrovateľ vo veci vzniesol obvinenie voči dvom osobám R. M. a K. S a boli prepustené zo zadržania. Viac informácií vzhľadom na charakter a stupeň utajenia veci ÚŠP poskytovať nebude," povedala Predajňová. Podľa portálu čas.sk je Roman Mikulec obvinený zo sabotáže a z ohrozenia utajovanej skutočnosti a Katarína Svrčeková z ohrozenia utajovanej skutočnosti.

Policajti počas sobotňajšej (22. 6.) prehliadky auta Romana M. zaistili materiál podliehajúci stupňu utajenia dôverné a vyhradené, informovala vtedy prokuratúra. "Vzhľadom na udalosti posledných dní, anonymné doručenia dokumentov VSS niekoľkým médiám, dozorujúci prokurátor ÚŠP vydal pokyn vyšetrovateľovi Policajného zboru na vykonanie zaisťovacích úkonov. Tieto boli vykonané dnes, a to v súlade s ustanoveniami Trestného poriadku," povedala vtedy Predajňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies