Sulík údajne zavádzal v tvrdeniach o Slovenských elektrárňach

NETKY.SK • 3 Február 2021, 19:15 • 2 min
Sulík údajne zavádzal v tvrdeniach o Slovenských elektrárňach

BRATISLAVA - Podľa Energetického průmyslového holdingu sú niektoré tvrdenia Richarda Sulíka zavádzajúce

slovakia

left justify in out

Podľa Energetického průmyslového holdingu (EPH) sú niektoré vyjadrenie týkajúce sa Slovenskyćh elektrárni nepresné, v niektorých prípadoch dokonca zavádzajúce. Podľa EPH situácia nie je taká kritická, ako hovoril Sulík v stredu v parlemente. „Rokujeme s bankami o termínoch dostavby Mochoviec. Je pravda, že rokovania sú zložité, avšak posledný vývoj nasvedčuje, že by sme mali čoskoro dosiahnuť s nimi dohodu, regoval hovorca EPH Daniel Častvaj pre SITA.

 

EPH zdôrazňujú,  že záruku vo forme akcií Slovenských elektrární nikdy ani jeden z akcionárov nezvažoval. To bolo údajne zástupcom ministerstva hospodárstva a Sulíkovi niekoľkokrát pripomenuté. „Preto zdôvodneniu prijatia novely zákona o kritickej infraštruktúre s odkazom na záruku vo forme akcií spoločnosti vôbec nerozumieme,“ podotkol Častvaj.

 

obrazok

 

Holding taktiež uvádza, že Sulíkové vyjadrenia o bankrote Slovenských elektrární sú nepodložené. „Slovenské elektrárne riadne plnia všetky svoje splatné záväzky a nie je nám vôbec známe, z akého dôvodu pán minister usudzuje inak a z akého dôvodu robí takéto vyhlásenia, ktoré poškodzujú samotnú spoločnosť,“.

 


V súčasnosti 33-percentný akcionár Slovenských elektrární, ktorý by mal po dostavbe Atómovej elektrárne Mochovce získať od talianskeho Enelu ďalších 33 % akcií, varuje pred prijatím novely zákona o kritickej infraštruktúre. Tú chce parlament na návrh ministerstva hospodárstva prijať pod rúškom pandémie koronavírusu v skrátenom legislatívnom konaní. „Po prijatí novely v navrhovanom znení existuje obrovské riziko vzniku porušenia všetkých úverových zmlúv Slovenských elektrární vzhľadom na možné dopady záložného práva nad majetkom elektrární a efektivite jeho zhodnotenia. Na to bol pán minister dnes špecificky upozornený,“ konštatoval Častvaj. Podľa neho môže novela viesť k zastaveniu dostavby Mochoviec. 

 

img

 

Navrhovaná novela zákona je podľa EPH mimo štandardov EÚ „Ide o nekvalitný legislatívny text, ktorý je v rozpore s európskym právom a podľa nášho názoru aj s Ústavou SR. Táto novela novela nie je vynútená situáciou v Slovenských elektrárňach,“ uzatvára Častvaj.

 

Minister hospodárstva povedal, že štát má ako 34-percentný akcionár problém so Slovenskými elektrárňami.
 „Problém je v tom, že SE sú vďaka katastrofálnemu manažmentu zo strany Enelu pri dostavbe Mochoviec zadlžené po uši. Všetko bolo založené v prospech bánk. A tu začína problém,“ vysvetlil Richard Sulík pri zdôvodňovaní zrýchleného konania pri prijímaní spomínanej novely.

 

img

Jedna z bánk, ktorej elektrárne dlžia peniaze, Sberbank, odmietla podľa ministra totiž predĺžiť splatnosť úverov. „Bolo to prekvapivé, keďže niekoľkokrát splatnosť predĺžila a to ešte v horšej situácii ako dnes,“ podotkol Sulík. Výsledkom podľa neho je, že od pondelka sa SE nachádzajú formálne v bankrote.

Podľa Sulíka sú Slovenské elektrárne v nezávideniahodnom stave, ako po ekonomickej, tak aj po vlastníckej stránke. „Preto prichádzame s týmto zákonom. Preto je na mieste skrátené legislatívne konanie. Je to výlučne o hájení národno-štátnych záujmov. Tu musíme konať,“ uzavrel Sulík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies