Sulík: Súčasné dianie v Grécku nemá v povojnových dejinách obdobu

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 14:15 • 2 min
Sulík: Súčasné dianie v Grécku nemá v povojnových dejinách obdobu

BRATISLAVA - Žiadne reformy, ktoré budú prijaté narýchlo, v rozpore s výsledkami referenda a v absolútne destabilizovanej politickej i ekonomickej situácii, nemôžu fungovať, keď nefungovali ani za lepších podmienok, upozorňuje predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík v súvislosti s vývojom situácie v Grécku.

slovakia

left justify in out

„Zo strany tých, ktorí napriek tomu tieto reformy a úspory presadzujú a robia z Grécka akýsi protektorát eurozóny, je to trestuhodná arogancia voči realite i európskym hodnotám. To, čo sa dnes odohráva a bude odohrávať v Grécku, nemá v povojnových dejinách Európy obdobu,“ zdôrazňuje Sulík. Pripomína, že po tom, čo boli kolektívne pošliapané ekonomické pravidlá, na ktorých stojí spoločenstvo eura, sú pošliapavané aj pravidlá demokracie. „Ak nemá pre politikov výsledok referenda cenu, pýtame sa, čo má potom v Európskej únii cenu?“ hovorí šéf liberálov. 

 

V Európe podľa jeho slov stále majú prevahu sily, ktoré ignorujú „lapidárny“ fakt, že Grécko do eurozóny nepatrí. Vďaka tomuto fanatizmu sa podľa Sulíka ekonomické a najmä politické náklady na udržanie Grécka v eurozóne zvyšujú k hranici, kde sú vážne ohrozené samotné základy európskeho spoločenstva. 

„Zostáva nám len veriť, že populistickému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa nepodarí v parlamente získať dosť poslaneckých hlasov a víkendové dohody z Bruselu sa tak stanú bezpredmetné. Máme však veľké obavy z pokračovania gréckej drámy,“ uzatvára Sulík. Európska únia by podľa neho teraz mala zozbierať všetky sily a pripraviť sa na riadený odchod Grécka z eurozóny, lebo ten neriadený nás môže vyjsť ešte drahšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies