Opozičné strany si dnes budú voliť nových predsedov

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 07:21 • 2 min
Opozičné strany si dnes budú voliť nových predsedov

BRATISLAVA - Opozičné strany Sme rodina, Sloboda a solidarita (SaS), Strana maďarskej komunity (SMK) a Kresťanskí demokrati (KDH) si dnes zvolia nových predsedov.

slovakia

left justify in out

Sulík sa vzdá funkcie predsedu, vzápätí bude kandidovať

Voľba predsedu strany SaS je hlavným bodom mimoriadneho kongresu liberálov, ktorý dnes zasadne v Bratislave. Jediným kandidátom na tento post je súčasný šéf strany a europoslanec Richard Sulík. Ten sa v priebehu kongresu svojho postu vzdá a vzápätí bude do staronovej funkcie opäť kandidovať.

 

To, že nakoniec žiadnych protikandidátov nemá, hodnotí Sulík pozitívne. "Novinové články ustáli, nikto to už nerieši, bude kongres, a potom pokoj," povedal pre TASR. Napriek tomu, že podpredsedovia SaS Jozef Mihál a Ľubomír Galko napokon nekandidujú, Sulík pôvodný scenár zachová a vedúcej straníckej funkcie sa na kongrese vzdá. "Áno, vzdám sa a budem kandidovať opäť. Je to dohodnuté aj s podpredsedami strany Galkom, Mihálom a Janou Kiššovou," povedal.

 

Mimoriadny kongres má podľa Sulíka potvrdiť pripravenosť SaS prevziať po najbližších parlamentných voľbách zodpovednosť za Slovensko. "Aj kongres prispeje k tomu, že budeme pripravení," deklaroval. Jozef Mihál oznámil zámer kandidovať na šéfa SaS v apríli. Vyjadril vtedy presvedčenie, že konkurencia je prospešná vec a že svojou kandidatúrou môže popohnať súčasného predsedu Sulíka, aby sa nad niektorými vecami zamyslel o čosi viac. Kandidatúru vtedy nevylučoval ani Galko. Kongres s voľbou predsedu sa mal konať v roku 2017.

 

V polovici mája však prišiel Sulík s vyhlásením, že zvoláva mimoriadny kongres už na dnešný deň, vzdá sa svojej funkcie a bude opätovne kandidovať na predsedu. "Dôvodom nie je rozkol v strane, dôvodom je neblahá diskusia, ktorá sa vedie v médiách, a strane škodí," uviedol Sulík. Poukázal na to, že podobná diskusia, ktorá sa týka vedenia SaS, sa začala viesť po neúspešných voľbách v roku 2012 a niečomu podobnému sa chcel teraz vyhnúť.

 

O štyri dni neskôr si Mihál svoju kandidatúru rozmyslel. "Oficiálne oznamujem, že nebudem kandidovať na mimoriadnom ani inom kongrese. SaS sa neštiepi, neuvažujem o odchode, zostávam poslancom SaS, podpredsedom a členom Republikovej rady," povedal Mihál. Rozhodol sa tak po stretnutí so Sulíkom. "Našli sme spoločnú reč, veľa vecí sme si vyjasnili a dohodli sme sa. Obidvaja chápeme, že náš súper je strana Smer-SD. Obidvaja chceme, aby SaS bola pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko po najbližších voľbách," doplnil Sulík.

 

Ľubomír Galko následne 2. júna potvrdil, že nebude kandidovať ani on. "Vzhľadom na odstúpenie Jozefa Mihála z kandidatúry a verejné vyhlásenie Richarda Sulíka, že SaS zostane pod jeho vedením pravicovou liberálnou stranou, je moja kandidatúra v danej chvíli a v týchto voľbách predsedu SaS bezpredmetná," uviedol Galko v stanovisku.

 

Figeľ odstúpil po neúspešných voľbách

Ján Figeľ z čela KDH odstúpil po tom, čo sa hnutie po prvýkrát v histórii nedostalo do Národnej rady SR. V marcových parlamentných voľbách získalo 4,94 percenta hlasov. O post predsedu zabojujú piati kandidáti - Alojz Hlina, Eleonóra Porubcová, Miroslav Kráľ, Ladislav Štefanec a Ján Morovič. Delegáti ružomberského Snemu budú hlasovať tajne. Na Snem by mali prísť ako čestní hostia aj všetci traja doterajší predsedovia KDH Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský a Ján Figeľ. TASR to potvrdil zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac.

 

"O predsedovi rozhodne 392 pozvaných delegátov Snemu v demokratickom tajnom hlasovaní. Verím, že zvolia za predsedu takého kandidáta, ktorý dokáže ľudí presvedčiť, že KDH patrí do najvyššej politiky," povedal pre TASR Zajac. Za najvážnejších kandidátov vnímajú vo vnútri KDH Hlinu a Porubcovú. Hlinu podporujú okresy východného Slovenska a Oravy. Porubcovej kandidatúru uvítali viacerí krajskí predsedovia KDH. Všetci kandidáti by mali na Sneme vystúpiť s prejavmi. Očakáva sa dlhá debata.

 

Porubcová je poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja, tiež prievidzská mestská poslankyňa a riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. V hnutí pôsobí už roky. Chce vrátiť KDH k ľuďom, elity sa im totiž podľa nej vzdialili. Hlina podal žiadosť o vstup do KDH len nedávno. Za predsedu ho chcú kresťanskí demokrati v Tvrdošíne a Námestove. V minulom volebnom období bol poslancom Národnej rady SR a ku koncu pôsobil v klube KDH. Myslí si, že z KDH sa dá urobiť moderná konzervatívna strana.

Kráľa zo Zlatých Moraviec navrhla platforma ĽUD KDH. Štefanca by chceli v Bytči a Žiline, Moroviča v Bratislave.

 

Kollár by nemal mať protikandidáta

Ako povedal pre agentúru SITA poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Milan Krajniak, súčasný predseda Boris Kollár by nemal mať protikandidáta a predsedom by mal po voľbách zostať. Podľa stanov hnutia, podpredsedov menuje predseda. Tí sa teda nevolia.


Hnutie by malo podľa Krajniaka v sobotu rozšíriť rady svojich členov. „Prijmeme prvých sto členov. Ide o aktivistov z volebnej kampane,“ povedal Krajniak s tým, že na sneme má byť približne 130 delegátov z celého Slovenska. Ustanoviť sa majú aj okresné štruktúry hnutia. 


Sme rodina bude podľa Krajniaka hodnotiť aj predvolebnú kampaň a situáciu po parlamentných voľbách. „Podstatnou bude diskusia o programovej vízii a smerovaní hnutia,“ dodal Krajniak. 

 

SMK má na čelo dvoch kandidátov

O post predsedu SMK sa uchádzajú József Menyhárt a Péter Őry. TASR to potvrdila tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová. Nominovaní boli aj Gyula Bárdos a József Berényi, tí však nomináciu odmietli. Berényi viedol stranu ešte donedávna. Funkcie sa vzdal pre zlý volebný výsledok (4,04 percenta hlasov), pre ktorý sa SMK už po tretí raz nedostala do Národnej rady SR.

Menyhárt je predsedom dunajskostredského okresného predsedníctva, politické skúsenosti má aj z komunálnej politiky. "Vo voľbách sa preferenciami dostal na tretie miesto v rámci SMK," poukázala Fialová.

 

Őry je republikový podpredseda SMK pre oblasť verejnej správy. "Zároveň je starostom v obci Štvrtok na Ostrove. Na kandidačnej listine SMK kandidoval do parlamentu na 17. mieste, dostal sa napokon na 13. miesto," doplnila hovorkyňa.

 

Na Kongrese majú byť zvolení najvyšší predstavitelia SMK vrátane predsedov komisií. "A bude zvolené celé predsedníctvo, v rámci neho päť podpredsedov pre odborné oblasti," uviedla Fialová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies