Sulík: Referendum namierené voči konkrétnej menšine by sa konať nemalo

NETKY.SK • 28 Október 2014, 17:39 • 2 min
Sulík: Referendum namierené voči konkrétnej menšine by sa konať nemalo

BRATISLAVA - Referendum za rodinu je nezmyselné, namierené voči konkrétnej menšine, a preto by sa konať nemalo. Tvrdí to strana SaS.

slovakia

left justify in out

"Je rovnako zbytočné a nič neriešiace ako ústavná ochrana manželstva, ktorú nedávno spoločne schválili Smer a KDH. Ide len a len o snahu niektorých aktivistov obmedziť život párom, ktoré nežijú podľa predstáv cirkvi," povedal o referende predseda SaS Richard Sulík.
     

Dnešný výrok Ústavného súdu (ÚS) SR podľa liberálov potvrdil podozrenie SaS, že táto oblasť zasahuje do základných ľudských práv a slobôd. "Žiadne referendum nesmie byť nástrojom na potláčanie práv menšín," zdôraznil Sulík.
     

Ľudskoprávna aktivistka Romana Schlesinger privítala časť rozhodnutia Ústavného súdu SR o nesúlade tretej otázky referenda s ústavou. "Ústavný súd podľa môjho názoru povedal, že právo na iné ako manželské zväzky je základným právom. Od dnes teda vieme, že na registrované partnerstvá máme právo i podľa Ústavného súdu," dodala Schlesinger.
     

Anton Martvoň zo Smeru-SD rešpektuje dnešný nález Ústavného súdu SR. "Myslím, že vychádza z európskej úpravy vo vzťahu k ochrane partnerstiev ako takých. Úplne súhlasím s tým, ako sa vyslovil ústavný súd, že aj iné formy partnerstva majú požívať rovnakú právnu ochranu ako manželstvo," povedal pre TASR Martvoň.
     

Na otázku, či má toto referendum zmysel, povedal, že pre jeho iniciátorov áno. Pre krajinu môže mať podľa neho význam v tom, že by sa mohli ukázať nálady občanov v daných témach.
     

Ústavný súd dnes rozhodol, že jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Nesúladná je otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?" 
     

Podľa súdu nie je takto znejúca otázka v referende v súlade s článkom 93 odsek 3 ústavy, ktorý hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, v spojení s článkom 19 odsek 2 ústavy, podľa ktorého má každý právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.
     

V referende chce Aliancia za rodinu (AZR) položiť občanom štyri otázky. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí, a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.
     

Referendum vyhlasuje prezident SR. Práve hlava štátu Andrej Kiska podal podnet na preskúmanie ústavnosti otázok v referende iniciovanom AZR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies