Sulík obnovil nákup antigénových testov, ktoré stopol pre nezrovnalosti v požiadavkách

NETKY.SK • 4 December 2020, 16:54 • 2 min
Sulík obnovil nákup antigénových testov, ktoré stopol pre nezrovnalosti v požiadavkách

BRATISLAVA - Rezort hospodárstva má zabezpečiť osem miliónov antigénových testov so špecificitou nad 99 %.

slovakia

left justify in out

Vyplýva z piatkového uznesenia vlády, štyri milióny testov má Ministerstvo hospodárstva SR obstarať najneskôr do 17. decembra a ďalšie štyri milióny do 31. decembra tohto roka. Budú použité na ďalšie plánované celoplošné testovanie, ktoré by sa malo uskutočniť ešte pred vianočnými sviatkami.  

 

Sulík nákup zastavil
Pôvodne mal rezort hospodárstva obstarávať 16 miliónov testov v štyroch termínoch. Prvé 4 milióny testov tu mali byť už v stredu, ďalšie 4 milióny mali na Slovensko doraziť v utorok (9. decembra). Tretia várka antigénových testov mala byť k dispozícii 16. decembra a posledná k 31. decembru. 

 

img

 

Minister hospodárstva Richard Sulík však v utorok informoval, že zastavil nákup antigénových testov. Dôvodom mali byť nesúrodé informácie od premiéra Igora Matoviča, pričom pokyny dostal od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

 

Súvisiaci článok: Sulík zastavuje nákup antigénových testov proti koronavírusu, čo to znamená?

 

Rezort mohol čeliť podozreniam

Tento rozkol medzi nimi by mohol totiž vyvolať pochybnosti o transaperntom nákupe, pretože vzhľadom od rôznej špecificity testov, sa mení aj ich cena.   

 

Zadanie od ministerstva zdravotníctva však hovorilo o postačujúcej špecificite vyššej ako 97 % a senzitivite viac ako 96 %"Môže sa stať, že na stole budem mať test so špecificitou 97 % za tri eurá a so špecificitou 99,5 % za štyri eurá. Keď zoberiem drahší, budem logicky vystavený otázke, prečo som kúpil drahší, keď ministerstvu zdravotníctva postačovalo 97 %," konštatoval začiatkom týždňa Sulík s tým, že sa pri nákupe testov nechce dostať do podozrenia z predraženého nákupu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies