Sulík: Nový daňový systém je päťkrát drahší a nabalia sa na ňom mecenáši Smeru

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 11:38 • 2 min
Sulík: Nový daňový systém je päťkrát drahší a nabalia sa na ňom mecenáši Smeru

BRATISLAVA - Nový informačný systém finančnej správy priniesol chaos na daňové úrady a je päťkrát drahší ako predchádzajúci. Navyše, výmenou starého informačného systému za nový, získali zákazku mecenáši strany Smer-SD. Tvrdí to predseda opozičnej SaS Richard Sulík spolu s lídrom hnutia NOVA Danielom Lipšicom.

slovakia

left justify in out

Podľa Sulíka nový systém bude oveľa drahší, ako je dnes vyčíslená suma 93,6 milióna eur. "Nový systém bude stáť oveľa viac. Toto je len zmluva s IBM, ktorá neobsahuje ani hardvér, ani licencie SAP, ani webové portály. Len licencie SAP, ktoré dodal terajší šéf finančnej správy František Imrecze ešte ako šéf spoločnosti SAP, stáli cez 15 miliónov eur," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii Sulík. Uviedol tiež, že hardvér bude stáť ďalších 8 miliónov eur, webový portál pre finančnú správu tiež 8 miliónov eur a portál pre elektronický priečinok približne 16 miliónov eur. "Celková suma za nový informačný systém je tak vyše 140 miliónov eur, k tomu sa ešte priráta približne 10 miliónov eur ročne na údržbu," povedal Sulík.

 

Dodávateľom nového daňového systému je firma IBM. Podľa Daniela Lipšica sú však subdodávateľmi IBM firmy, za ktorými stoja spoločnosti DWC Slovakia, Sevitech a Anext. "Je verejným tajomstvom, že za spoločnosťou Anext je minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Za spoločnosťami DWC Slovakia a Sevitech sú zase páni Miškovský, známy podnikateľ so štátom z firmy Corinex a Jozef Brhel, označovaný za mecenáša strany Smer-SD," povedal Lipšic s tým, že tieto tri spoločnosti so základným imaním spolu ani 100.000 eur sú v podstate dodávateľmi nového informačného systému.

 

Z toho podľa Lipšica vyplýva, že premiér Robert Fico spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom zrušili informačný systém, aby obstarali rádovo drahší. "Nabalia sa na ňom firmy, ktoré vlastnia Brhel, rodina Miškovského a zrejme aj Počiatek," doplnil Lipšic.

 

Sulík s Lipšicom sú presvedčení, že IBM vedome kryje takéto prihrávanie zákaziek. "Vieme, že naše vyšetrovacie orgány aj tak nič nevyšetria, adresujeme dnes list s mojimi podozreniami a otázkami priamo centrále IBM a očakávame odpovede," avizoval Sulík s tým, že následne zváži zaslať podnet americkým vyšetrovacím orgánom v zmysle zákona, ktorý postihuje americké firmy, ak získajú zákazky mimo USA prostredníctvom korupcie.

 

Ako však povedal pre TASR prezident finančnej správy František Imrecze, IBM má voči finančnej správe plnú zodpovednosť za dodávku nového systému. "Je to zmluvne zakotvená zodpovednosť. Subdodávatelia sú v plnej kompetencii IBM," priblížil.

 

Sulík zároveň uviedol, že finančná správa mala radšej pokračovať v odstraňovaní chýb v informačnom systéme KONS. Taktiež podľa neho mali tvorcovia nového informačného systému čas tri roky lepšie sa pripraviť na zavedenie nového daňového systému, ktorý má v súčasnosti priveľa nedostatkov. „To, čo predtým trvalo sekundy, dnes trvá minúty. Napríklad včera bol systém do 16.00 hodiny jednoducho nepoužiteľný. Vratky nadmerných odpočtov stále nefungujú. Nahodené a spracované údaje sa objavujú ako nevybavené," doplnil Sulík.

 

Finančná správa to však odmieta. Podľa Imreczeho je nový systém funkčný, o čom má svedčiť aj fakt, že počas marca prijala finančná správa takmer 930.000 elektronicky podaných dokumentov.

Zároveň uviedol, že nový systém je najrobustnejším v celej verejnej správe a pri nasadzovaní akéhokoľvek systému takejto veľkosti prebieha istý čas nábehová fáza. "Tento systém má veľmi robustné riadenie tokov, a preto naladiť ho v živej prevádzke je oveľa ťažšie ako systémy, ktoré finančná správa používala doteraz. Je to nový systém tak z pohľadu technológií, ako aj z pohľadu ľudí," doplnil Imrecze.

 

 Podľa zmluvy je spoločnosť IBM plne zodpovedná za nový informačný systém a odmieta tvrdenia, že je predajcom cudzích služieb. Zároveň spoločnosť ubezpečuje, že nový daňový systém je funkčný, a tak ako pri iných implementáciách pri komplexných projektoch je bežná prax, že prípadné chyby vzniknuté počas ostrej prevádzky pri plnom zaťažení systému sú odstraňované priebežne na základe dohodnutých podmienok. Na projekte daňového informačného systému sa podieľa viacero slovenských aj zahraničných IT a konzultačných firiem. Podľa IBM je to bežné aj pri iných veľkých projektoch. Spoločnosť zároveň uviedla, že interné pravidlá neumožňujú zverejňovať obchodných partnerov. Podľa IBM ale všetci subdodávatelia disponujú relevantnou a požadovanou expertízou implementovaných technológií a riešení.
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies