SULÍK: Nová smernica o zbraniach nespĺňa svoj pôvodný účel, a to boj s terorizmom

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 13:09 • 2 min
SULÍK: Nová smernica o zbraniach nespĺňa svoj pôvodný účel, a to boj s terorizmom

BRATISLAVA - Novela smernice o zbraniach, ktorú prijal Európsky parlament, vôbec nespĺňa svoj pôvodný účel, a to boj s terorizmom. Myslí si to europoslanec a líder SaS Richard Sulík, ktorého stanovisko agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

slovakia

left justify in out

Prijaté obmedzenie držby niektorých druhov strelných zbraní či zásobníkov nad určitú kapacitu môže viesť podľa liberála k nárastu počtu týchto predmetov na čiernom trhu. Smernica, ktorú Sulík nepodporil, ďalej podľa neho prinesie aj nárast byrokracie a poplatkov pre legálnych držiteľov strelných zbraní.

„Novela smernice kriminalizuje niektorých legálnych držiteľov strelných zbraní, a to najmä expanzných zbraní, zásobníkov nad povolenú kapacitu, či samopalov vzoru 58, ktoré sú u nás pomerne rozšírené. Negatívny dopad bude mať i na športových strelcov,“ informuje o svojom hlasovaní Sulík.

 

Pripomína, že po tom, ako bola v roku 2008 prijatá posledná v súčasnosti účinná revízia smernice o strelných zbraniach, mala Komisia vydať deaktivačné nariadenie. Došlo k tomu o sedem rokov neskôr, až po parížskych útokoch. „Namiesto toho, aby si Komisia priznala chybu a zlyhanie z neskorej prípravy deaktivačného nariadenia, obvinila Slovenskú republiku a vydala nezmyselný návrh, ktorý zbytočne na rok a pol zamestnal veľa kvalitných ľudí,“ vysvetľuje Sulík a zároveň dodáva, že Slovensko už pred útokmi identifikovalo problém a upravilo nedostatok vlastnej zbraňovej legislatívy.

 

 


„Deaktivačné nariadenie bolo od začiatku nepoužiteľné, technicky nepostačujúce, čo priznala i Komisia. V rámci trialógov sa na základe tlaku Európskeho parlamentu podarilo vyjednať to, že nové nariadenie vydá Komisia v máji 2017,“ píše europoslanec. Richard Sulík v spolupráci s českou europoslankyňou Ditou Charanzovou podal na plenárnu schôdzu takmer 30 pozmeňujúcich návrhov, ktoré by v prípade prijatia zmiernili dopad smernice a zabezpečili pre ne nutný počet poslancov na ich podanie. „Obrovská zmena, ktorú sa podarilo vyrokovať, je tá, že sa smernica v princípe nedotkne strelných zbraní, ktoré už ich držitelia v držbe majú,“ uvádza Sulík.

Prijatie smernice nepodporila štvrtina poslancov. Smernicu musí ešte formálne odsúhlasiť Rada Európskej únie. Stane sa tak zrejme na zasadnutí v dňoch 27. až 28. marca. Členské štáty budú mať povinnosť zabezpečiť súlad vlastných národných predpisov so smernicou do 15 mesiacov od nadobudnutia jej účinnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies