Sulík: Navrhovaná novela dane z príjmu prináša legislatívny chaos a nárast dane

NETKY.SK • 10 Október 2014, 13:26 • 2 min
Sulík: Navrhovaná novela dane z príjmu prináša legislatívny chaos a nárast dane

BRATISLAVA - Opozičná SaS je veľmi znepokojená z navrhovanej novely zákona o dani z príjmov, ktorú pripravilo ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

 Podľa liberálov novela prináša legislatívny chaos, keďže obsahuje 86 bodov so zmenami tohto zákona. Najnovšie pritom ministerstvo predstavilo ďalších 58 zmien, ktoré sčasti ešte upravujú pôvodne navrhnuté opatrenia.
     

Legislatívna zmena tiež podľa opozičnej strany spôsobí zvýšenie daní, keďže ráta s nárastom ich výberu o 300 miliónov eur ročne. Liberáli preto začínajú zbierať návrhy a podnety na to, aby zákon upravili, sprehľadnili a odstránili z neho problémy. 
     

"Teraz je to až extrémne, čo sa so zákonom o dani z príjmov deje. Začneme zbierať zlepšenia, predpokladáme, že o niekoľko mesiacov predložíme ich zoznam," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. Obáva sa pritom, že to bude možno až sto konkrétnych zlepšení, ktoré budú následne navrhovať, aby zákon vrátili tam, kde bol pred desiatimi rokmi, kedy bol podľa neho ešte prínosný pre hospodárstvo.
     

"Aby sme mali jednu jedinú sadzbu, aby bolo minimum špeciálnych daňových režimov, minimum výnimiek zo základu dane a zo zdanenia," zdôraznil Sulík. Jednou z najvážnejších zmien v novele je pritom podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála zhoršenie odpisových možností pre podnikateľov. Ministerstvo chce zaviesť namiesto súčasných šiestich až osem odpisových skupín. "Ale čo je podstatné, predlžuje sa doba odpisovania u mnohých tovarov, predmetov a majetku," varoval.
     

Napríklad pri administratívnych budovách sa predlžuje doba odpisovania zo súčasných 20 rokov na navrhovaných 40 rokov. To pre podnikateľov spôsobí zvýšenie daňového základu a teda zvýšenie dane, upozornil Mihál. Zároveň je ale podľa liberálov navrhnuté, že toto opatrenie bude platiť aj pre budovy už teraz zahrnuté v majetku. Má tak platiť retroaktívne. Toto opatrenie by SaS chcela zmeniť podporením pozmeňovacieho návrhu v tomto duchu. Ak takýto návrh v parlamente neprejde, pridajú sa k podaniu na ústavný súd. 
     

Liberáli v novele kritizujú aj rôzny prístup k podnikateľom a  štátu. Ministerstvo navrhuje napríklad limit 48.000 eur na započítanie ceny auta do nákladov pre podnikateľov, ktorí sú v strate. V tomto prípade by ale podľa SaS bolo spravodlivé, aby platil rovnaký limit aj pre štát. Aby teda nezásoboval svoje vozové parky autami, ktorých cena presiahne 48.000 eur.
     

Rezort financií ale v tomto prípade argumentuje, že financovanie verejnej správy upravuje iný zákon, na ktorého novelizácii aj s prípadnými limitmi na nákupné ceny pre autá už pracuje.
     

SaS sa preto dnes obráti listom na všetky relevantné zamestnávateľské organizácie a podnikateľské združenia a vyzve ich, aby doplnili ich zoznam zmien a úprav zákona o dani z príjmov o svoje každodenné problémy z tejto oblasti. "Tieto podnety potom zapracujeme do legislatívy a budeme ich predkladať v parlamente," avizovala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies