Sulík na pôde EP skritizoval neefektívnosť Európskeho dvora audítorov

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 15:43 • 2 min
Sulík na pôde EP skritizoval neefektívnosť Európskeho dvora audítorov

ŠTRASBURG - Slovenský europoslanec Richard Sulík (SaS) v rámci prebiehajúceho plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu vystúpil s kritickým prejavom na adresu Európskeho dvora audítorov so sídlom v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Dvor audítorov vykonáva kontrolu finančných prostriedkov EÚ. Jeho úlohou je zlepšiť finančné riadenie EÚ, podávať správy o využívaní verejných fondov a v prípade zistenia nezrovnalostí podávať podnety na Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF).

 

Sulík, ktorý je v EP náhradníkom vo Výbore pre kontrolu rozpočtu, v rozhovore pre TASR zdôraznil skutočnosť, že Dvor audítorov má upozorňovať na to, keď dochádza k plytvaniu s prostriedkami európskych daňovníkov. Avšak podľa jeho slov samotný Dvor audítorov je príkladom plytvania peňazí, lebo má k dispozícii rozpočet 140 miliónov eur ročne, z čoho polovica padne na správy, ktoré "aj tak nikto nečíta a ktoré nemajú na nič vplyv".

 

"Skúma rôzne nesprávne použitie fondov a výsledkom ich skúmaní je 14 podnetov na OLAF za jeden rok. Toto je výsmech európskym daňovým poplatníkom. Lebo 14 podnetov za jeden rok som podal ja, jeden europoslanec s fakticky nulovým rozpočtom," upozornil Sulík.

 

Poslanec poukázal na skutočnosť, že Dvor audítorov zamestnáva niekoľko stoviek ľudí s obrovským rozpočtom a výsledok je iba 14 podnetov na OLAF. Spresnil, že je to málo, ak zoberieme do úvahy skutočnosť, že eurofondy sú oblasťou najčastejšej korupcie, lebo Európania tieto zdroje vnímajú ako peniaze, ktoré im "spadli z neba".

 

Sulík upozornil, že OLAF už na základe niektorých jeho podnetov o zneužívaní eurofondov rozbehol príslušné vyšetrovanie, avšak celkovo nie je spokojný s "reakčnou dobou" tejto inštitúcie, a preto požiadal šéfa OLAF-u Giovanniho Kesslera o osobné stretnutie. K tomuto stretnutiu by malo dôjsť v priebehu mája, naznačil Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona