Sulík má pochybnosti o Harabinovom procese

NETKY.SK • 8 November 2013, 13:58 • 2 min
Sulík má pochybnosti o Harabinovom procese

BRATISLAVA - Odškodnenie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina sumou 150-tisíc eur je dosť veľké na to, aby boli verejnosti objasnené otázky o regulárnosti procesu, tvrdí strana Sloboda a Solidarita (SaS).

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka totiž o férovom priebehu procesu panujú pochybnosti. „Generálna prokuratúra nám dlhuje odpoveď, či súdu poskytla dôkaz, podľa ktorého sa pán Harabin skutočne rozprával v inkriminovanom telefonickom rozhovore s odsúdeným Bakim S. Ak tento dôkaz neposkytla, chceme vedieť, prečo. V opačnom prípade zostane podozrenie, že tento štátny orgán konal v prospech predsedu najvyššieho súdu zámerne,“ povedal Sulík.

Pochybnosti o regulárnosti procesu vzbudzujú podľa Sulíka aj ďalšie medializované informácie, že o spore medzi Harabinom a generálnou prokuratúrou rozhodoval v odvolacom konaní iný senát ako v pôvodnom konaní. „Príslušný súd by mal vyčerpávajúco vysvetliť, či bola výnimka oprávnená, pretože v opačnom prípade bude existovať dôvodné podozrenie, že proces bol aj týmto spôsobom zmanipulovaný v prospech predsedu najvyššieho súdu,“ uzavrel Sulík. 

Denník Sme dnes upozornil, že pri rozhodovaní o 150-tisícovom odškodnom pre Štefana Harabina bol Krajský súd v Bratislave najskôr proti. V prospech Harabina rozhodol až po zmene senátu. Bývalá sudkyňa Ľudmila Babjaková si myslí, že s pridelením veci sa „podivuhodne šachovalo“. Keď Okresný súd Bratislava I priznal Harabinovi odškodné prvý raz, krajský súd verdikt zrušil a vec vrátil na opätovné prejednanie. Nepozdávala sa mu výška sumy. Pred rokom rozhodol okresný súd rovnako a krajský teraz verdikt potvrdil. Bývalá sudkyňa Babjaková, ktorá donedávna pôsobila na Krajskom súde v Košiciach, si všimla, že medzitým nastala podozrivá zmena. Kauzu na krajskom súde nedostal senát, ktorý ju riešil prvý raz, ako to bolo zvykom. Oficiálnym dôvodom bolo, že mu pre veľkú zaťaženosť prestali prideľovať ďalšie veci. Harabina náhodným výberom priradili senátu Valérie Kleinovej. „Predseda súdu nevyhovel námietke predsedníčky tohto senátu, v ktorej poukazovala na to, že uvedené opatrenie nezodpovedá rozvrhu práce. Za správne nepovažovala ani to, že do senátu jej bola vec pridelená akousi výnimkou, náhodným výberom len medzi dvoma senátmi, a nie medzi všetkými senátmi občianskoprávneho oddelenia,“ píše v diskusii na portáli otvorenepravo.sk Babjaková, ktorá je bývalou členkou Súdnej rady a signatárkou iniciatívy Za otvorenú justíciu. V osobnom rozhovore Sme potvrdila, že na svojich záveroch trvá. Predseda súdu Ľuboš Sádovský podľa nej porušil zásadu zákonného sudcu. Krajský súd potvrdil, že v Harabinovej kauze urobil výnimku, bolo to však podľa neho v súlade so zákonom. Harabin hovorí, že o zmene senátov nemá žiadne informácie. Sudcov, ktorí rozhodovali, vraj nepozná. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies