Sulík: Keď je zle, platy sudcov nemôžu byť tabu

NETKY.SK • 8 August 2014, 14:25 • 2 min
Sulík: Keď je zle, platy sudcov nemôžu byť tabu

BRATISLAVA - Rozhodnutie vládnej koalície v roku 2010 znížiť platy ústavných činiteľov a pracovníkov vo verejnom sektore bolo dôsledkom vysokého verejného deficitu, ktorý zanechala občanom Ficova vláda.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ by vláda Ivety Radičovej nevyslala jasný signál, že k zníženiu deficitu pristupuje s maximálnou zodpovednosťou, mohlo sa Slovensku čoskoro stať to, čo Grécku.
     

"Bola to mimoriadna situácia, preto sme museli prijať aj mimoriadne opatrenia. Prijali sme ich na obmedzenú dobu ako vládna koalícia. Z vtedy platnej legislatívy vôbec nevyplývalo, že v mimoriadnej ťažkej hospodárskej situácii sú to práve platy sudcov, ktoré sú nedotknuteľné. Inak by sme to nerobili. O tom musel rozhodnúť až ústavný súdna na žiadosť poslancov Smeru,“ reaguje predseda SaS a bývalý predseda parlamentu Richard Sulík na aktuálne informácie, že súčasná vláda uvoľnila 6 miliónov eur ako doplatok k platom sudcov.
     

SaS sa nestotožňuje s rozhodnutím Ústavného súdu, že inkriminované zníženie platov sudcov bolo neústavným zásahom zákonodarnej moci do moci súdnej. „Podľa nášho názoru by to bolo možné konštatovať iba v prípade, keby išlo o selektívne zníženie platov sudcov, pričom ostatné platy ústavných činiteľov a pracovníkov vo verejnom sektore by zostali nedotknuté. To sa však nestalo, platy sa znižovali plošne,“ povedal Sulík.
     

Podľa jeho slov SaS rozhodnutie ústavného súdu na vedomie a ak nebodaj vznikne rovnaký problém v ekonomike aj v budúcnosti, vláda bude musieť riešiť úspory v mzdových nákladoch vo verejnom sektore vrátane sudcov iným spôsobom. „Je vrcholom farizejstva, keď smeráci svojou ústavnou sťažnosťou bojovali za platy sudcov argumentmi o ohrození ich nezávislosti, pričom Smer neurobil dlhé roky nič preto, aby sa zlá povesť súdnictva zlepšila. Ak teraz sudcom vracajú to, čo sa na nich ušetrilo, vracia sa im to ako bumerang,“ uzavrel Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies