Sulík: Grécko nemá šancu fungovať v eurozóne, ďalšia pomoc je otázkou času

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:16 • 2 min
Sulík: Grécko nemá šancu fungovať v eurozóne, ďalšia pomoc je otázkou času

BRATISLAVA - Grécko nemá šancu natrvalo a bez dotácií fungovať v eurozóne, jediným riešením je preto jeho odchod. Zopakoval to dnes predseda opozičnej strany SaS a europoslanec Richard Sulík v reakcii na medializované špekulácie o treťom záchrannom balíku pre túto krajinu.

slovakia

left justify in out

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos v pondelok (2.3.) povedal, že eurozóna diskutuje o novom záchrannom pláne pre Grécko, ktorý by mal krajine stanoviť omnoho pružnejšie podmienky. Malo by ísť o sumu 30 až 50 miliárd eur. Hovorkyňa predsedu Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema však tieto informácie poprela.
     

Grécko nemá podľa Sulíka pre konkurencieschopnosť svojej ekonomiky šancu natrvalo a bez dotácií fungovať v eurozóne. "Naše slová sa potvrdzujú, Grécko de facto zbankrotovalo a tretí balíček je otázkou krátkej doby. Grécko totiž už čoskoro nebude schopné splácať svoje záväzky," myslí si.
     

Ako dodal, obidva doterajšie záchranné balíčky boli len drahým kupovaním času, pričom prvých päť rokov stálo 240 miliárd eur. "V prípade, že Grécko naďalej v eurozóne zotrvá, tretí záchranný balíček nebude rozhodne posledný," zdôraznil europoslanec.
     

Zároveň pripomenul, že Grécko sa do eurozóny dostalo podvodom, pretože na základe výkonnosti svojej ekonomiky a stavu zadlženia do nej nepatrilo a nepatrí. Za jediné skutočné riešenie označil Sulík jeho odchod z menovej únie.
     

Grécky premiér Alexis Tsipras minulý týždeň vyhlásil, že Grécko ďalší záchranný program potrebovať nebude. Atény však musia momentálne riešiť akútne finančné ťažkosti, a to napriek dohode s eurozónou o predĺžení pôvodného záchranného programu o štyri mesiace. Ten mal vypršať 28. februára a ak by nedošlo k dohode, grécky bankový sektor skrachuje. To by znamenalo bankrot Grécka a odchod krajiny z eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies