Sulík: Eurofondy ničia našu spoločnosť a korumpujú politické elity

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 13:28 • 2 min
Sulík: Eurofondy ničia našu spoločnosť a korumpujú politické elity

BRATISLAVA - Eurofondy ničia našu spoločnosť, korumpujú politické elity a veľa špičkových politikov je na nich zainteresovaných. Počas Národného konventu o EÚ, ktoré organizuje rezort zahraničných vecí, to vyhlásil líder SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

"Museli sme odstaviť funkčnú atómku, máme zdevastované poľnohospodárstvo, lebo pravidlá EÚ sa berú ako sväté, o ktorých sa nesmie diskutovať. Nie je tu najbližšie roky šanca, že sa nájde politická vôľa s tým niečo urobiť. Politické elity by mali aspoň bojovať za národné záujmy a občas povedať nie, veď sme najchudobnejšia krajina eurozóny, ale bohužiaľ na to nik teraz nemá odvahu," myslí si.

Sulík poslucháčov ubezpečoval, že nie je euroskeptik, ale eurorealista. "Bolo správne, že Slovensko vstúpilo do EÚ a je správne, že v nej zotrváva. Únia je však spolok štátov starší viac ako 60 rokov založený na voľnom pohybe osôb, tovaru a kapitálu. Na toto sa ale postupne zabudlo. V Bruseli sedí 60.000 úradníkov, ktorí musia obhajovať svoju existenciu, a preto vymýšľajú nové pravidlá a regulácie. Je to taká regulačná zúrivosť," uzavrel.

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo označil vstup do EÚ a NATO za míľniky, ktoré by mali byť zárukou, aby sa v Európe viac ostatné drôty na hraniciach neopakovali. Zároveň je presvedčený, že EÚ by sa mala ďalej rozširovať, aby krajiny ako Srbsko a Čierna Hora nemuseli čakať niekde v predsieni. "Treba to dokončiť, aby sa Európa nedelila na prvoradých a druhoradých," apeloval.

Frešo tiež volá po tom, aby bola únia demokratická, a nie byrokratická. "EÚ má čo doháňať aj v hospodárskej politike. Nie je normálne podvádzať pri štatistikách, nesmie byť škodou dodržiavať pravidlá. Hovorme si pravdu a riaďme sa podľa nej," vyzýval. Frešo je zároveň presvedčený, že harmonizácia daní nie je správna cesta a každý štát by si ich mal určovať sám. Zároveň volal aj po užšej spolupráci v oblasti bezpečnosti. "Hrozba terorizmu je tu prakticky denne," dodal.

Predseda KDH Ján Figeľ tvrdí, že keď sa budeme v Európe cítiť ako doma, budeme sa aj zaujímať, ako to doma vyzerá. Figeľ tiež spomenul počiatočné ťažkosti spojené s naším vstupom, keď sme na rozdiel od našich susedov v roku 1998 pozvánku nedostali. "Bolo to ťažké, ale zvládli sme to. Slovenský príbeh považujem za úspešný. V roku 2000, keď sme začali rokovania o vstupe, boli sme na úrovni 50 percent priemeru EÚ v kúpnej sile. Dnes sme na úrovni troch štvrtín," povedal.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár považuje vstup SR do EÚ za míľnik a správne rozhodnutie, ktoré dalo bodku na mečiarizmom. "Patrili sme medzi eurooptimistov, ten optimizmus však pomaly klesá. Nemyslím si však, že jediným dôvodom je hospodárska kríza. Aj teraz sú členské krajiny únie, kde je rovnako kríza a nezamestnanosť im klesá," upozornil. Bugár je zároveň presvedčený, že to, čo únia nezvládla, je krízová komunikácia. "EÚ je posledné roky skloňovaná vo všetkých pádoch len v súvislosti s krízou, a to je zlé. Únia má dosť dôležitú úlohu v rôznych oblastiach. Mnohí zabúdajú, že Slovensko, ak by do nej nevstúpilo, by mnohé veci samo nezvládlo," zdôraznil.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič sa domnieva, že EÚ by už mala prestať byť projektom, ale čím ďalej tým viac by to mala byť vžitá skutočnosť, ktorá je jasná, zrozumiteľná a čitateľná. V súčasnosti však vidí z hľadiska komunikovania európskych tém problém. "Sme vo väčšinovej eurooptimistickej nálade, tieto témy sú ale marginalizované, mediálny priestor je nimi slabo pokrytý. Viem si predstaviť, že by existovala nejaká forma spravodajstva vo verejnoprávnom priestore," priznal.

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Luboš Blaha (Smer-SD) označil projekt európskeho zjednotenia za úžasný a hodný nasledovania. "V Európe konečne zavládol mier, ktorý je garantovaný tak silne, že v najbližších desaťročiach sa nemusíme vojny obávať," tvrdí poslanec. Blaha zároveň apeloval na spojenie sa EÚ. "Ak chce únia čeliť pretekom ku dnu, musí sa spojiť. Ak chce EÚ udržať svoj sociálny model, musí byť spojená. Ako ľavičiar silno podporujem projekt únie, mám ale kritický pohľad na to, ako sa vyvíja. Premenila sa na elitárske a silno neoliberálne združenie," povedal. Sám Blaha si Európu predstavuje ako radikálne demokratickú, sociálnu a "zelenú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies