Sulík: EÚ toleruje brutalitu tureckého režimu kvôli utečencom, je to zbabelé

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 12:36 • 2 min
Sulík: EÚ toleruje brutalitu tureckého režimu kvôli utečencom, je to zbabelé

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) sa dostala do situácie, kedy toleruje brutalitu tureckého režimu proti opozícii a nedemokratické excesy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tvrdia to lídri opozičnej SaS na čele s predsedom strany Richardom Sulíkom, podľa ktorých je to mimoriadne ponižujúca situácia a rozhorčenie demokratickej verejnosti je namieste.

slovakia

left justify in out

"Neakceptovateľné sú argumenty, že EÚ je v pasci, lebo Turecko má na svojom území tri milióny utečencov a môže ich proti nám kedykoľvek 'nasadiť'. Je to len výraz zbabelosti a slabošstva európskych politikov. Takéto porazenecké postoje, ktoré v únii prevládajú, len dodávajú guráž politikom, akým je Erdogan," konštatujú predstavitelia liberálov. Zároveň sa pýtajú, dokedy sa budeme pozerať na to, ako turecká vláda s prezidentom s diktátorskými sklonmi zametá s pol miliardou ľudí v EÚ.

 

SaS pripomína, že Turecko je členom NATO a po formálnej stránke demokratickým štátom. EÚ sa zároveň s Ankarou dohodla na miliardových príspevkoch pre utečencov, ktorí sa zdržujú na tureckom území. "Prípadné vydieranie utečencami nie je len obyčajný akt nepriateľstva, ale aj dôkazom, že mäkké formy diplomacie zlyhávajú. Turecko sa už viac ako dekádu vzďaľuje západným normám a víkendový pokus o prevrat vrátane následnej reakcie vlády len potvrdzujú, že do EÚ nepatrí," tvrdia sulíkovci.

 

Strana je preto presvedčená, že európska diplomacia musí tureckú realitu konečne vziať na vedomie so všetkými dôsledkami. "Ak v prípade Ruska spolu s USA ukázala schopnosť pristúpiť až k sankciám, musí sa podobným spôsobom začať pozerať aj na problémy s Tureckom. EÚ je nepochybne demokratické a mierumilovné spoločenstvo. Práve preto, aby takým zostalo, musí vedieť svoje záujmy razantne brániť," uzatvára vedenie SaS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona