Sulík: Dosiahol sa prvý úspech proti obmedzeniu legálnych zbraní

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 15:33 • 2 min
Sulík: Dosiahol sa prvý úspech proti obmedzeniu legálnych zbraní

BRATISLAVA - Návrh zákazu legálnej držby zbraní, ktorý minulý rok predložila Európska komisia (EK), považujú europoslanci za neprofesionálny a nedostatočne posúdený.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v spoločnom stanovisku slovenských europoslancov Richarda Sulíka (SaS) a Branislava Škripeka (OĽaNO-NOVA), podľa ktorých bol dosiahnutý prvý úspech v boji proti obmedzovaniu legálnej držby zbraní.

 

"Namiesto obmedzovania legálne držaných zbraní by sa dôraz mal klásť na boj proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami," povedal Sulík, ktorému prekáža aj to, že návrh by sa dotkol väčšej skupiny strelných zbraní v legálnej držbe. "V podstate sa navrhuje odzbrojenie civilného obyvateľstva napriek tomu, že teroristické trestné činy, ktorými EK vysvetľuje svoj návrh, sa nepáchajú legálne držanými strelnými zbraňami, ale zbraňami v nelegálnej držbe," zdôraznil šéf SaS a doplnil, že EK aj po podaní návrhu pokračuje v enormnom lobbingu. "Je citeľná obrovská snaha o to, aby boli prijaté zákazy v čo najširšej podobe," povedal Sulík.

 

On sám sa ako člen výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) stretol s viacerými, najmä slovenskými, českými, nemeckými, fínskymi a ďalšími europoslancami, s ktorými diskutovali o pozadí návrhu. "Prediskutovali sme potrebu odmietnuť zákazy, situáciu na Slovensku a potenciálne dosahy zákazov na slovenských držiteľov strelných zbraní," informoval. Spolu s kolegami zo Slovenska aj z ostatných krajín sa zhodli na dodatkoch, ktorých bolo vďaka širokej podpore prijatých pomerne vysoké množstvo.

 

"Sedemnásť návrhov je dosť, najmä keď sa podarilo odstrániť množstvo nezmyslov z tejto smernice," vysvetlil Sulík. Úspech pripisuje aj tomu, že po zodpovedaní viacerých otázok podporil všetky návrhy dodatkov aj Branislav Škripek, člen výboru pre ľudské práva (LIBE), ktorý je "poradným hlasom".

 

"Je absurdné robiť z legálnych držiteľov zbraní, dodržujúcich prísne podmienky zákona, teroristov. Návrh bol nezmyselný aj v otázke znefunkčnenia historických zbraní. Znižovanie počtu nelegálnych zbraní dosiahneme, naopak, najmä pozitívnou motiváciou, napr. zbraňovými amnestiami, ktoré sa ukázali ako úspešné aj u nás doma na Slovensku," uviedol Škripek.

 

Návrh na revíziu smernice o strelných zbraniach predložila EK v novembri 2015 po teroristických útokoch v Paríži a navrhla v nej podstatným spôsobom zakázať viacero typov zbraní, ktoré sú v súčasnosti v legálnej držbe. Najväčší problém návrhu EK bol podľa europoslancov Sulíka a Škripeka s jeho prílohovou časťou, teda s návrhom na zmenu kategorizácie zbraní, pričom viaceré typy strelných zbraní mali prejsť do A kategórie, ktoré sú zakázané v civilnej držbe. Komisia navrhovala zrušiť súčasne účinnú výnimku pre držbu týchto zbraní.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies