Sulík: Dlh Slovenska rastie pre rozkrádanie a rozdávanie terajšej vlády

NETKY.SK • 18 September 2013, 12:36 • 2 min
Sulík: Dlh Slovenska rastie pre rozkrádanie a rozdávanie terajšej vlády

BRATISLAVA – Verejný dlh Slovenska vlani dosiahol najvyššiu úroveň v histórii, keď dosiahol 52,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a terajšia vláda doteraz podľa predsedu opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka nepredstavila dostatočné opatrenia na jeho zníženie.

slovakia

left justify in out

Práve naopak, vláda podľa Sulíka rozdávaním, rozkrádaním a stratovými štátnymi podnikmi naďalej prispieva k zvyšovaniu verejného dlhu Slovenska. "Správa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) konštatuje, že vlani sme dosiahli najvyšší historický dlh 52,1 % HDP, a to ešte v roku 2008 bol na úrovni 27 % HDP. Toto je rekordne rýchle zadlžovanie," vyhlásil Sulík v rámci rozpravy k predloženej správe RRZ o plnení pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a rozpočtovej transparentnosti za rok 2012.

Podľa Sulíka tvorcovia tejto správy skonštatovali, že navrhované opatrenia na zníženie dlhu ministerstvom financií, boli málo špecifikované. Podľa Sulíka v tejto oblasti však mal byť použitý drsnejší slovník. "Rada v správe píše, že navrhované opatrenia na zníženie dlhu boli málo špecifikované. To je síce pravda, ale to je mimoriadne lichotivé. Tam malo byť napísané, že navrhované opatrenia na zníženie dlhu boli čisté bláboly v zmysle chceme svetový mier. Preto by som ocenil, keby sa rada k tejto problematike postavila jasnejšie," povedal Sulík.

Za zvýšením dlhu podľa neho stojí nezodpovedný prístup terajšej vlády aj pri zostavovaní rozpočtu. "Aj tento rok už muselo byť niekoľko odhadov, či už rastu HDP alebo výberu daní. Ja si pamätám, keď som bol poradcom Jána Počiatka aj Ivana Mikloša. Mikloš najlepšie vie o mojich výhradách voči nemu, ale jemu čísla sedeli. Nikdy nespravil to, že padali dôležité rozhodnutia vo fajčiarni ako za Jána Počiatka. Toto je ten nezodpovedný prístup, a preto má vaša vláda historicky najvyšší dlh," vyčítal vláde počas rozpravy Sulík s tým, že síce žiadna z predchádzajúcich vlád nemala rozpočtové prebytky, ale počas pravicovej vlády verejný dlh klesal.

Najviac sa vlani pod rast dlhu podľa zdôvodnení rezortu financií podpísal deficit štátneho rozpočtu, doplnenie hotovostnej rezervy štátu pôžičkami na finančných trhoch, ako aj účasť Slovenska v dočasnom aj trvalom eurovale. Detailné opatrenia na jeho zníženie plánuje rezort financií predstaviť pri predložení finálnej verzie rozpočtu. Ministerstvo však už avizovalo, že plánuje ušetriť 700 miliónov eur, napríklad zmrazením platov štátnych úradníkov, či zlepšením výberu daní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies