Sulík: Daňová úľava pre Duslo je pľuvancom do tváre všetkým daňovníkom

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 12:04 • 2 min
Sulík: Daňová úľava pre Duslo je pľuvancom do tváre všetkým daňovníkom

BRATISLAVA – Daňová úľava, ktorú má dostať český podnikateľ slovenského pôvodu Andrej Babiš pre spoločnosť Duslo Šaľa vo výške takmer 60 miliónov eur, je pľuvancom do tváre všetkým daňovníkom Slovenska.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.
      

Vyše 40.000 najmenších firiem v SR musí podľa jeho slov platiť dane, aby sa celková hodnota zaplatenej dane vyrovnala tejto jednej, jedinej daňovej úľave. "Je preto úplne jasné, že tieto peniaze budú chýbať v štátnom rozpočte," upozornil.
      

Strana SaS považuje podľa slov poslankyne Národnej rady (NR) SR a podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej takto poskytnuté stimuly za nesystémové opatrenie, ktoré poškodzuje podnikateľské prostredie. "Považujeme zároveň za absurdné, aby takéto stimuly ani len nepodliehali schvaľovaniu vládou SR," zdôraznila. Na septembrovej schôdzi NR SR preto podľa nej strana plánuje predložiť novelu zákona o investičnej pomoci, ktorou sa zruší "stranou Smer-SD uzákonené pravidlo, že o daňovej úľave na investičný zámer v hodnote nad 200 miliónov eur rozhoduje len minister".
      

Sulík ohľadom poskytnutej daňovej úľavy plánuje spoločne s europoslancom Ivanom Štefancom (SDKÚ-DS) v Bruseli požiadať eurokomisára pre hospodársku súťaž Joaquina Almuniu o stretnutie, kde by ho chceli informovať o pozadí "takejto kamarátskej investičnej pomoci". "Budeme zároveň od neho žiadať vysvetlenie, respektíve informáciu o tom, či takáto pomoc bude alebo nebude schválená. Pre tento náš zámer oslovíme aj niektorých europoslancov z Čiech," avizoval.
      

"Chceli by sme zároveň vyzvať súčasného ministra hospodárstva SR a zároveň bývalého spoločníka Andreja Babiša, pána Pavla Pavlisa, aby stiahol žiadosť, ktorú dal Európskej komisii (EK) na spomínanú investičnú pomoc," dodal predseda SaS.
     

O tejto pomoci v konečnom dôsledku rozhoduje EK, doteraz tak však ešte neurobila, reagovala pre TASR hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) Miriam Žiaková. "Zároveň zdôrazňujeme, že spoločnosť Duslo, a. s., v prípade, ak by EK dala k investičnej pomoci súhlasné stanovisko, preinvestuje na modernizáciu výroby 300 miliónov eur a daňovú úľavu by mohla spoločnosť začať čerpať až po preinvestovaní plnej výšky oprávnených nákladov," argumentovala. 
      

Investičný zámer má byť podľa nej ukončený do roku 2017, pričom začatie čerpania úľavy na dani z príjmov sa plánuje až na roky 2017 až 2026. "Na to, aby prijímateľ mohol čerpať investičnú pomoc touto formou, musí byť úspešný na trhu, generovať dostatočný zisk a daňovú povinnosť na to, aby mohol čerpať úľavu na dani z príjmov v plánovanej výške a plánovanom časovom horizonte," dodala Žiaková.
      

Investičnú pomoc pre Duslo kritizuje aj opozičné KDH. "Rekordný štátny stimul vo výške tri štvrte milióna eur na jedno nové pracovné miesto. Túto skutočnosť maskuje minister hospodárstva pri štátnej pomoci skupine Agrofert. Používa na to argumenty o hroziacom prepúšťaní, či o prilákaní novej investície. Pravdou však je, že za 58 miliónov eur má vzniknúť len asi 80 nových pracovných miest," reagoval podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.
     

Pochybnosti podľa neho vyvoláva aj rýchla zmena zákona, vďaka ktorej sa tento megastimul vyhol verejnej kontrole. "Minister hospodárstva by mal vyvrátiť pochybnosti o tom, že všetko to bolo šité na mieru konkrétnej firme podnikateľa Babiša. KDH odmieta podporu miliardárov na úkor bežných ľudí a vyzýva vládu SMER-u, aby sa chovala sociálne a nepomáhala len vyvoleným," podčiarkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies