Sulík chce presadiť vystúpenia europoslancov v národných parlamentoch

NETKY.SK • 23 September 2014, 11:22 • 2 min
Sulík chce presadiť vystúpenia europoslancov v národných parlamentoch

BRATISLAVA – Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík chce na pôde Európskeho parlamentu (EP) presadiť, aby europoslanci mohli vystupovať v národných parlamentoch krajín, z ktorých pochádzajú.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Sulík dnes na tlačovej besede, bolo by vhodné, ak by poslanci EP mali možnosť vystúpiť pred národným parlamentom. Zároveň pripomenul, že 11 slovenských europoslancov z trinástich požiadalo predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby mohli vystupovať v NR SR, ten to však odmietol. „Ak by europoslanci dostali 60 minút do roka k témam, ktoré uznajú za vhodné, určite by to neskomplikovalo priebeh rokovania NR SR. Bola by lepšia informovanosť. Mohla by stúpnuť aj volebná účasť,“ myslí si Sulík. Keďže europoslanci nepochodili u Pašku, Sulík prichádza s iniciatívou na pôde EP.

 

Sulík tiež chce, aby mal Európsky parlament iba jedno sídlo a ušetril tak milióny eur. Predseda SaS sa stal členom pracovnej skupiny Single Seat, ktorá sa snaží, aby mal Európsky parlament iba jedno sídlo. EP má dnes sídlo v Bruseli, Luxemburgu aj v Štrasburgu, kam sa musí každý mesiac sťahovať. Sulík upozornil, že z nedávno zverejnenej štúdie Európskeho dvora audítorov vyplýva, že ak by sa poslanci, ich asistenti a všetci administratívni pracovníci nemuseli sťahovať každý mesiac do Štrasburgu, ušetrilo by sa ročne až 114 miliónov eur. Kampaň Single Seat campaign vznikla v roku 2010. Podľa Sulíka proti zrušeniu sídla EP v Štrasburgu je najmä Francúzsko. „Ak budú europoslanci tlačiť na svoje vlády, raz budú musieť cúvnuť aj Francúzi,“ skonštatoval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies