Sulík: Budúca vládna koalícia by mala byť čo možno najužšia

NETKY.SK • 23 December 2018, 14:51 • 2 min
Sulík: Budúca vládna koalícia by mala byť čo možno najužšia

BRATISLAVA - Budúca vládna koalícia by mala byť čo možno najužšia, vyhlásil poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda strany SaS Richard Sulík v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Myslí si, že bez toho, aby SaS bola vo vláde, zmeny v štáte nenastanú.

slovakia

left justify in out

"Pripravujeme sa na prebratie zodpovednosti za našu krajinu. Ja som sa rozhodol opätovne nekandidovať do EP. Naopak, budem kandidovať na predsedu strany," priblížil Sulík s dôvetkom, že SaS má všetky predpoklady, skúsenosti, ľudí, program aj zázemie na prebratie politickej moci na Slovensku. Viackrát zdôraznil, že ak chcú Slováci politickú zmenu, bez SaS "to nepôjde".

 

Sulík však tvrdí, že na zmenu bude potrebovať aj partnerov. "Nehovorím, že len my to dokážeme. Práveže budeme našich opozičných kolegov potrebovať v nejakej rozumnej zmysluplnej koalícii. Máme síce snahu, aby tých koaličných partnerov bolo menej, no ale na druhej strane je nám úplne jasné, že nejaká koalícia to bude," vysvetlil. Za najdôležitejšie považuje to, aby sa na vládnom programe koalícia dohodla a následne dodržiavala dohody, ktoré uzavrie.

 

Taktiež poukázal na to, že do ulíc v roku 2018 vyšlo veľa Slovákov, ktorí žiadali zmenu v politike, ale keďže nebol dostatok poslancov, ktorí by odhlasovali predčasné voľby, takýto výsledok parlamentnej demokracie rešpektuje.

 

Sulík komentoval aj štátny rozpočet na rok 2019. Podľa jeho vyjadrenia je to, že bude po prvý raz vyrovnaný, dobrou správou. Pozitívne však nevníma to, že minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) "rekordne pozvyšoval dane". Taktiež kritizoval zvýšenie dane o 2,5 percenta. Avizoval, že toto opatrenie by vo vláde "zrušil ako jednu z prvých vecí", pretože sa podľa Sulíka dotkne práve "tých najchudobnejších".

 

Taktiež komentoval niektoré zo sociálnych opatrení, ako napríklad obedy zadarmo. "To, čo by sme spravili my, je, že by sme o 24 eur zvýšili daňový bonus rodičom. Oni si rozhodnú, či im kúpia obed alebo čižmy na zimu," uviedol. Nepáči sa mu ani to, že Slovensko dováža pracovnú silu zo zahraničia, zatiaľ čo "inžinieri a lekári" odchádzajú za hranice.

 

Členstvo v Európskej únii je podľa Sulíka "kľúčový záujem Slovenska". Podľa europoslanca na nej však treba zmeniť to, čo dobre nefunguje. Rusko Sulík vníma "ako politickú hrozbu pre Slovensko, nie ako bezpečnostnú hrozbu". Taktiež sa mu nepáči, že svoje sídlo majú na Slovensku Noční vlci.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona