Sulík: Britský parlament si nedovolí hlasovať proti vôli miliónov voličov

NETKY.SK • 3 November 2016, 15:55 • 2 min
Sulík: Britský parlament si nedovolí hlasovať proti vôli miliónov voličov

BRUSEL – Členovia britského parlamentu si nedovolia väčšinovo hlasovať proti rozhodnutiu voličov opustiť Európsku úniu, povedal pre TASR slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Reagoval tým na dnešné rozhodnutie súdu, na základe ktorého by mala žiadosť Londýna o odchod z EÚ podliehať schvaľovaniu v britskom parlamente.

slovakia

left justify in out

"Poslanci si nedovolia hlasovať proti, lebo obrovský počet ľudí bol za brexit," vyhlásil Sulík. Dodal, že kým v britských parlamentných voľbách získava víťazná strana obvykle približne 11 miliónov hlasov, v júnovom referende o členstve Británie v EÚ hlasovalo až 17 miliónov voličov, čo nie je možné ignorovať.

 

Podľa Sulíka je názor občanov vyjadrený v plebiscite dostatočný na to, aby vláda mohla konať: "Ja osobne si nemyslím, že keď padne v referende rozhodnutie, že by poslanci mali do toho ešte rozprávať." Upozornil, že ak budú európski politici ignorovať vôľu voličov, netreba sa potom čudovať nárastu preferencií extrémistických strán.

 

Europoslanec si myslí, že Spojené kráľovstvo nemá dôvod zostať v Únii, ktorá na tzv. brexit sama doplatí. "Nechceli Schengen, nechceli euro, akurát platia miliardy do spoločného rozpočtu," zhrnul Sulík. Obáva sa, že brexit môže pocítiť aj Slovensko, napríklad v podobe vývozných ciel, ak by Londýn opustil spoločný európsky trh.

 

Iný názor vyjadril poslanec EP Eduard Kukan, ktorého dnešné rozhodnutie britského súdu neprekvapilo. "Parlament by mal mať právo rozhodovať a kontrolovať vládu v takej kľúčovej otázke, ako je rokovanie o brexite," vyhlásil europoslanec.

 

Kukan súhlasí so Sulíkom v tom, že treba rešpektovať názor britských voličov a očakáva, že v tomto duchu rozhodnú aj britskí zákonodarcovia. Myslí si, že zapojením parlamentu sa dostane vláda Theresy Mayovej počas rokovaní o odchode z EÚ pod väčší tlak.

 

Najvyšší súd Spojeného kráľovstva dnes rozhodol, že vláda nemôže oficiálne požiadať o opustenie EÚ bez súhlasu britského parlamentu. V prípade schvaľovania zákonodarcami by však Mayová vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu zrejme nestihla uplatniť článok 50 Lisabonskej zmluvy o opustení Únie do konca marca 2017, ako plánuje. Tento termín viackrát sľúbila aj únijným lídrom, naposledy na summite v Bruseli.

 

Verdikt súdu ešte nie je konečný, britská vláda sa proti nemu odvolala a o mesiac bude pred súdom opäť vypovedať. Nevylúčila možnosť, že prípad by mohol skončiť na Európskom súdnom dvore.

 

O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v júnovom referende. Za odchod Británie z Únie hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených. Účasť na referende bola pomerne vysoká, dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies