Sulík: Ak by sa ĽP rozhodla dodržiavať dohody, kandidáta na šéfa NKÚ predložíme

NETKY.SK • 2 September 2013, 17:30 • 2 min
Sulík: Ak by sa ĽP rozhodla dodržiavať dohody, kandidáta na šéfa NKÚ predložíme

BRATISLAVA - Ak by sa Ľudová platforma (ĽP) rozhodla dodržiavať dohody, Sloboda a Solidarita (SaS) predloží za opozíciu kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

slovakia

left justify in out

Stal by sa ním Milan Laurenčík. Na margo situácie, keď v Národnej rade kandidujú dve osoby na posty podpredsedov NKÚ, ale nikto nenavrhol kandidáta na predsedu, to pre TASR povedal líder SaS Richard Sulík. "Ľudová platforma je v tejto veci nekorektná. Bola uzavretá dohoda, že kandidáta na post predsedu NKÚ postaví SaS a oni ju nedodržali," dodal Sulík.

"My sme prioritne chceli v rámci opozície dospieť k tomu, aby bol kandidát vybraný výberovým konaním," odpovedal pre TASR Jozef Viskupič (OĽaNO) na otázku, prečo ani Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nepredložili svojho kandidáta. "Okrem toho, právo nominovať mala SaS, ani to nie je naplnené. A napokon, Smer-SD sa snaží akoby diktovať opozičnú politiku. Právo nominovať kandidáta dáva opozícii, ale musí to byť taký, aby vyhovoval Smeru. To je absurdné, tak sa opozičná politika robiť nedá," podčiarkol Viskupič. 

Podľa Zsolta Simona, podpredsedu strany Most-Híd, ktorá je spolu s KDH a SDKÚ-DS súčasťou Ľudovej platformy, nemalo zmysel hľadať ďalšieho opozičného kandidáta. "Doteraz všetky predložené návrhy Robert Fico odignoroval. Smer-SD nechce mať na tomto poste človeka, ktorý by dokázal reálne kontrolovať hospodárenie s verejnými prostriedkami," dodal.

Poslanci Smeru-SD dnes predložili do parlamentu dve mená kandidátov na podpredsedov NKÚ, Igora Šulaja a Vladimíra Tótha. Kandidáta na predsedu NKÚ však nepostavil nikto. "Deklarovali sme, že tento post patrí opozícii, preto sme nekandidovali nikoho. Keďže ani opozícia nepredložila kandidáta, musíme sa poradiť v poslaneckom klube, ako budeme ďalej postupovať," povedal pre TASR Miroslav Číž (Smer-SD). Podľa informácií TASR je možné, že sa v tejto voľbe budú voliť len podpredsedovia a otázka predsedu ostane zatiaľ otvorená. 

Na základe rozhodnutia predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku dnes o 16.00 h uplynul termín na podávanie návrhov kandidátov na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR a dvoch podpredsedov NKÚ SR. Do tohto termínu žiaden poslanec nepodal návrh na voľbu predsedu NKÚ SR. Na funkciu podpredsedov NKÚ boli doručené do NR SR dva návrhy kandidátov, ktorými sú Igor Šulaj a Vladimír Tóth. Pre TASR to uviedol organizačný odbor Kancelárie NR SR.

Tieto návrhy podali poslanci a členovia poslaneckého klubu Smer – SD Jana Laššáková, Renáta Zmajkovičová, Tibor Glenda, Miroslav Číž, Stanislav Kubánek a Vladimír Faič. V odôvodnení návrhu sa u Igora Šulaja uvádza, že je uznávaným odborníkom na daňové právo. Bol poslancom NR SR, ako aj generálnym riaditeľom Daňového riaditeľstva SR.

V odôvodnení návrhu u Vladimíra Tótha sa uvádza, že od roku 2001 pôsobí na NKÚ SR, pričom od roku 2006 až doteraz je riaditeľom Expozitúry NKÚ Košice, má bohaté odborné a praktické skúsenosti v oblasti kontroly samosprávy.

"Uvedený návrh predseda Národnej rady SR pridelí na prerokovanie Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Voľba sa uskutoční na 23. schôdzi Národnej rady SR vo štvrtok 12. septembra 2013," informuje NR SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies