Sulík a envirorezort sa ďalej sporia pre nový zákon o odpadoch

NETKY.SK • 25 Február 2015, 11:44 • 2 min
Sulík a envirorezort sa ďalej sporia pre nový zákon o odpadoch

BRATISLAVA – Šéf liberálov Richard Sulík trvá na svojich výhradách k novému zákonu o odpadoch. Vyčíta mu narušenie verejnej súťaže či vytváranie monopolu pri spracovaní druhotných surovín.

slovakia

left justify in out

Legislatívnu normu europoslanec kritizoval už minulý týždeň, envirorezort jeho tvrdenia s odvolaním sa na Európsku komisiu (EK) odmietol. Podľa Sulíka však Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR klame a zavádza. To jeho vyhlásenia označilo za nepravdivé konštrukcie.

 

Europoslanec za SaS a ministerstvo sa sporia, či EK vidí, alebo nevidí dôvod na vznik monopolu. Sulík pripomína, že MŽP dostalo niekoľko jej pripomienok. "Neakceptovalo ich. Jedno z dvoch ustanovení, ktoré považujeme vzhľadom na riziko monopolizácie za najvážnejšie, ministerstvo dokonca zatajilo," povedal. Tvrdí, že komisia nevidí problém v uzatváraní zmlúv s obcami, ale v spôsobe, akým sa uzatvárajú, pretože výsledkom by bola monopolizácia. Ukazuje pritom na podmienku, že obec môže mať zmluvu iba s jednou spoločnosťou a vypovedať ju môže iba raz ročne k 30. októbru.

 

Ministerstvo sa bráni, že nič neutajovalo. "Všetky štyri pripomienky boli upozornenia obyčajného a nie zásadného charakteru a nachádzali sa v liste, ktorý EK sama nariadila nezverejňovať," povedal hovorca rezortu Maroš Stano. Priblížil tiež, že obce budú mať slobodnú voľbu uzatvoriť novú zmluvu na základe najvýhodnejšej ponuky a možnosť ju po roku vypovedať. "Komisia vysvetlenia ministerstva na osobnom stretnutí s predstaviteľmi rezortu v januári prijala pozitívne. Zvyšné pripomienky EK rezort zapracoval," doplnil.

 

Druhotný odpad na Slovensku spracúva 12 spoločností. Sulík poukazuje, že jedna z nich Envi-Pak má uzatvorené zmluvy asi s polovicou slovenských obcí. Tvrdí, že vďaka novému nastaveniu legislatívy by zmluvy získali exkluzivitu a nebude takmer možné ich vypovedať. Ministerstvo naopak tvrdí, že všetky doterajšie zmluvy budú nepoužiteľné a irelevantné a musia sa uzatvoriť nanovo.

 

To, že by mali zmluvy ďalej pokračovať, odmietol aj Envi-Pak. "Rovnako ako ostatní sme si vedomí faktu, že po prijatí nového zákona o odpadoch, nebudú môcť tieto zmluvy platiť ďalej. Netajíme sa tým, že súčasný systém odpadového hospodárstva považujeme za neštandardný a netransparentný a očakávame, že SR prijme takú legislatívu, ktorá nás priblíži na úroveň ostatných krajín EÚ, za ktorými v mnohých aspektoch zaostávame," napísala spoločnosť vo svojom stanovisku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies