Súkromný sektor prispeje na Grécko sumou 106 miliárd eur

NETKY.SK • 22 Júl 2011, 07:24 • 2 min
Súkromný sektor prispeje na Grécko sumou 106 miliárd eur

Súkromný sektor prispeje na Grécko sumou 106 miliárd eur - Politika Mimoriadny summit lídrov eurozóny priniesol prvý konkrétny výsledok, keď sa politickí lídri eurozóny dnes neskoro večer dohodli na novom finančnom balíku pomoci pre Grécko vo výške 109 mi

slovakia

left justify in out

img

Mimoriadny summit lídrov eurozóny priniesol prvý konkrétny výsledok, keď sa politickí lídri eurozóny dnes neskoro večer dohodli na novom finančnom balíku pomoci pre Grécko vo výške 109 miliárd eur, ktorý zaplatí verejný sektor, čiže členské štáty v spolupráci s Medzinárodným menovým fondom (MMF).
      Konečne bola stanovená aj miera účasti súkromného sektora na oddlžení Grécka. Súkromný sektor prispeje celkovou sumou 106 miliárd eur v čistom do roku 2019. Túto sumu po ukončení summitu potvrdila na stretnutí s novinármi aj slovenská premiéra Iveta Radičová.
      "Privátny sektor sa bude významným spôsobom zúčastňovať na riešení problémov v Grécku, a to v čistom vyjadrení do roku 2019 sumou 106 miliárd eur. Účasť súkromného sektora je potvrdená dobrovoľnou účasťou významných bánk Európy. Výška tejto účasti je v podstate v rovnováhe s účasťou a pomocou verejného sektora spolu s MMF do roku 2019," povedala Radičová a spresnila, že súkromný sektor sa bude podieľať na riešení dlhov krízy takmer v rovnakej miere ako sektor súkromný.
      V oficiálnom stanovisku Európskej rady sa uvádza, že súkromný sektor sa rozhodol na dobrovoľnej báze prispieť k udržateľnosti celkovej stability v Grécku, pričom čistý príspevok súkromných subjektov bude 37 miliárd eur iba v prípade zvýšenia kvality úverových zdrojov v období rokov 2011-14. Súkromní investori navyše zaplatia sumu 12,6 miliardy eur na spätné odkúpenie dlhov, čím sa v tomto období príspevok súkromného sektora zaokrúhli na sumu 50 miliárd eur. V dlhšom časovom výhľade, do roku 2019, ako uviedla aj slovenská premiérka, bude celkový príspevok súkromných subjektov v spomínanej výške 106 miliárd eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies