Súkromný sektor eurozóny vzrástol na 6-ročné maximum

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 12:12 • 2 min
Súkromný sektor eurozóny vzrástol na 6-ročné maximum

BRUSEL - Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v apríli zrýchlilo na 6-ročné maximum.

slovakia

left justify in out

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu v apríli nečakane stúpol na 56,7 bodu z 56,4 bodu v marci, uviedla firma IHS Markit vo svojom prvom odhade. Index sa nachádza výrazne nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie, a je na najvyššej úrovni od apríla 2011. Ekonómovia počítali so stagnáciou indexu na 56,4 bodu.

 

Tempo rastu sa zrýchlilo vo výrobnom sektore rovnako ako v sektore služieb. PMI pre sektor služieb sa v apríli zvýšil na 56,2 bodu z 56 bodov v marci, pričom ekonómovia predpovedali pokles indexu na 55,9 bodu. PMI pre výrobný sektor vzrástol na 56,8 bodu z 56,2 bodu. Ekonómovia prognózovali zníženie na 56 bodov.

 

"Prvý odhad PMI sa nachádza na úrovni, ktorá je v súlade s 0,7-% rastom hrubého domáceho produktu, čo znamená zrýchlenie po 0,6-% zvýšení v 1. kvartáli," uviedol ekonóm IHS Markit Chris Williamson. "V prípade udržania takéhoto dynamického rastu to nevyhnutne povedie k zvýšeniu prognóz ekonómov pre rok 2017," dodal Williamson.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona