Súkromný sektor eurozóny v júni prekvapivo rástol

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 14:48 • 2 min
Súkromný sektor eurozóny v júni prekvapivo rástol

BRUSEL - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala minulý mesiac v raste. Tempo rastu sa síce čiastočne zmiernilo, rozsah spomalenia bol ale slabší, než sa očakávalo. Uviedla to spoločnosť IHS Markit, ktorá zverejnila konečné údaje.

slovakia

left justify in out

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrňuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, klesol v júni v eurozóne na 56,3 bodu z 56,8 bodu v máji. Napriek poklesu to stále znamená solídny rast súkromného sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Navyše, konečný údaj je podstatne lepší, než sa pôvodne čakalo. Predbežný odhad totiž poukazoval na pokles indexu až na 55,7 bodu.

 

Aj v prípade dvoch najväčších európskych ekonomík, Nemecka a Francúzska, sa tempo rastu súkromného sektora spomalilo. Kompozitný index nákupných manažérov pre nemecký súkromný sektor klesol v júni na 56,4 bodu z májovej úrovne 57,4 bodu. Výsledok je však lepší, než naznačoval rýchly odhad, ktorý index predbežne stanovil na 56,1 bodu.

 

Kompozitný index nákupných manažérov pre francúzsky súkromný sektor zaznamenal v júni 56,6 bodu. To je mierny pokles oproti májovej úrovni 56,9 bodu, ktorá znamenala 6-ročné maximum. Výsledok je opäť výrazne lepší ako rýchly odhad, ktorý poukazoval na pokles indexu až na 55,3 bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona