Súkromnú vesmírnu loď Dragon odpojili od stanice, vracia sa na Zem

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 11:16 • 2 min
Súkromnú vesmírnu loď Dragon odpojili od stanice, vracia sa na Zem

Súkromnú vesmírnu loď Dragon odpojili od stanice, vracia sa na Zem

slovakia

left justify in out

img

Komerčná kozmická loď Dragon sa dnes dopoludnia odpojila z parkovacieho miesta na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Je to prvý krok k návratu na Zem.
      Dnes skoro ráno astronauti uvoľnili prvú komerčnú vesmírnu loď na svete Dragon z orbitálnej stanice, ktorú vyrobila súkromná americká spoločnosť SpaceX. Potom astronauti použili robotické rameno, aby loď odsunuli mimo ISS. Nasledujúcim krokom je skutočné odpojenie Dragona.
      Kozmická loď Dragon zakotvila na stanici v piatok 25. mája a priviezla na ISS 521 kilogramov nákladu, najmä potravín.
      Dragon sa teraz po týždni vracia na Zem a vezie z ISS staré vybavenie aj niekoľko vedeckých vzoriek. Približne na poludnie severoamerického východného času (18.00 h SELČ) má dopadnúť do Tichého oceánu, do oblasti približne 90 kilometrov juhozápadne od Los Angeles.
      Minulý týždeň sa firma SpaceX so sídlom v Kalifornii stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá poslala na vesmírnu stanicu ISS nákladnú kozmickú loď. Ak dnes všetko pôjde dobre, vesmírna loď - kapsula Dragon - bude jediným zásobovacím prostriedkom, ktorý bude voziť dôležité zásoby, napísala agentúra AP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies