Súkromní veritelia akceptujú 50-% odpis dlhu Grécka v hodnote 100 mld. eur

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:26 • 2 min
Súkromní veritelia akceptujú 50-% odpis dlhu Grécka v hodnote 100 mld. eur

Súkromní veritelia akceptujú 50-% odpis dlhu Grécka v hodnote 100 mld. eur

slovakia

left justify in out

img

Súkromní veritelia Grécka akceptujú 50-% odpis gréckeho dlhu, vďaka čomu sa zadlženie krajiny zníži o 100 miliárd eur a zároveň sa tak umožní spustenie novej oficiálnej pomoci Grécku v rovnakej výške.
Po skončení rokovania lídrov eurozóny, ktoré trvalo od stredy (26.10.) večera do dnešných ranných hodín, to potvrdil stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Súčasťou dohody je aj to, že veriteľské štáty odpustia Grécku ďalších 30 miliárd eur. "Našim cieľom je znížiť do roku 2020 grécky dlh na úroveň 120 % HDP," priblížila Merkelová.
Zároveň avizovala, že Grécko bude v budúcnosti pod trvalým dohľadom, či si plní svoje záväzky. "Myslím si, že permanentná kontrola bude lepšia ako súčasný systém, keď inšpektori Trojky cestujú každé tri mesiace tam a späť," zdôraznila nemecká kancelárka.
Dosiahnutá dohoda podľa gréckeho premiéra Georgea Papandrea znamená, že dlh krajiny sa dostane na udržateľnú úroveň. Grécko sa zároveň zaviazalo, že od budúceho roka nebude vytvárať žiadne primárne deficity, teda rozpočet bez započítania splácania dlhu nebude v mínuse.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies