Súkromná vesmírna loď Dragon dopadla do vôd Tichého oceánu

NETKY.SK • 1 Jún 2012, 07:03 • 2 min
Súkromná vesmírna loď Dragon dopadla do vôd Tichého oceánu

Súkromná vesmírna loď Dragon dopadla do vôd Tichého oceánu

slovakia

left justify in out

img

Prvá komerčná kozmická loď Dragon dnes dopadla do vôd Tichého oceánu približne 900 kilometrov juhozápadne od Los Angeles, čím zavŕšila deväťdňový testovací let. Plánovaný dopad sa uskutočnil o 17.42 SELČ.
      Dragon dorazil 25. mája k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) s nákladom vážiacimi vyše 5,4 tony, zloženým prevažne z potravín. Od orbitálnej základne sa odpojil dnes dopoludnia, návrat na Zem mu trval približne šesť hodín.
      Prvú komerčnú zásobovaciu kozmickú loď na svete vyrobila súkromná americká spoločnosť SpaceX so sídlom v Kalifornii. 
      Na miesto dopadu bezposádkového Dragonu pri pobreží Mexika ihneď vyrazila flotila člnov, ktoré loď o niekoľko dní privezú do Los Angeles. Odtiaľ ju odvezú do raketovej továrne SpaceX v Texase. Podľa plánu ma Dragon dopraviť na Zem staré vybavenie ISS a niekoľko vedeckých vzoriek.
      Doteraz absolvovali lety na ISS obiehajúcu vo výške takmer 400 kilometrov nad Zemou len štátmi financované kozmické lode z Japonska, Ruska, EÚ, či raketoplány americkej NASA, ktoré vlani definitívne doslúžili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies